Hükümet sözcüsü Sayın Arınç’ın “Bundan sonra torba kanun olmayacak” açıklamasından sonra 7’nci torba kanun da Meclis’te yasalaştı. Kanun, iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere çalışma hayatı ve sosyal güvenliğe dair pek çok düzenlemeyi içeriyor. Tabii her torba kanun sonrası yağan “acaba torbada bize de bir şey var mı” sorularına toptan cevap verme adına, torbadan çıkanları ve çıkmayanları sizin için özetledik. Önce iyi haberlerle başlayalım.
Borçlu Bağ-Kurlu’ya dondurma
Uzun süredir tartışılan, 1,3 milyon borçlu Bağ-Kurlu’ya borcunu dondurma hakkı nihayet torba kanunla geldi. Artık SGK’ya 12 ay ve daha fazla borcu olan Bağ-Kurlular, isterlerse bu borcu dondurabilecekler. İleride imkan bulduklarında bu süreyi tekrar borçlanabilecekler. Borcu dondurulan ve cari ay primlerini ödeyenler sağlık hizmeti alabilecekler.
SGDP %10’a çekildi
Emekli olduktan sonra esnaf veya şirket ortağı olarak çalışanların maaşından %15 oranında kesilen destek primi %10’a çekildi. Bu da maaşlarda 50-100 lira arasında artış anlamına geliyor.
Emeklilere 100 lira zam
1000 liradan az maaşı olan emeklilere temmuz itibariyle seyyanen 100 lira zam yapılacak. Maaşı 1000-1100 lira arasında olanların maaşı 1.100 liraya tamamlanacak. Muhtaç yaşlılara ödenen 65 yaş aylığı ise 145 liradan 200 liraya çıkarıldı.
3’üncü çocuğa AGİ
Asgari Geçim İndirimi, 3 çocuğu olan işçi için %5 yerine %10 olarak uygulanacak. Ayrıca işçilere, yakınlarının ölümü halinde 3 gün ölüm izni, çocuğu dünyaya gelen babaya 5 gün doğum izni verilecek. Engelli çocuğu bulunan işçi ebeveyne ise yıl içerisinde ilave olarak 10 gün ücretli izin verilecek.
15 milyon sabredecek!
Çalışan ve emekliler lehine yapılan bu düzenlemelerden yaklaşık 10 milyon vatandaş yararlanacak. Buna karşın torbaya giremeyen 15 milyon vatandaş da var. İşte başka torbaya kalanlar…
5,2 milyon emekliye intibak yok
2000 yılından sonra emekli olan SSK’lılar ile Bağ-Kurlular’ın tamamı intibak zammı bekliyordu. Toplam 5,2 milyon olan bu kesim, son torbaya girmedi.
Doğum borçlanması yok
Önce doğum yapıp sonra çalışmaya başlayan anneler -yaklaşık 500 bin kişi- de doğum borçlanması hakkı bekliyordu. Onlar da bu torbaya giremediler.
Stajyerlere borçlanma yok
Yaklaşık 500 bin kişi staj sigortası ile çalışma hayatına adım atmış durumda. Fakat bunların staj sigortası emekliliğe sayılmadığı için, 8-10 yıl daha geç emekli oluyorlar. Staj süresini borçlanma hakkı talep eden bu kesim de son torbada yer bulamadı.
Emekli maaşı düşmeye devam
Torba dışı kalan en kalabalık kesim ise çalışmaya devam ettiği halde emekli maaşları düşenler. 8 milyona yakın bu kesim, 2000 yılından önce çalışma hayatına girmiş olup, halen aylık brüt 3500 liranın altında prim ödeyenlerden oluşuyor.
Taşerona kadro yok
Devlette taşeron işçi olarak çalışan fakat kadroya geçmek için dava açıp kazanmış binlerce işçi, kadroya geçmeyi bekliyor. Başbakan Davutoğlu’nun “Mutabakata vardık” açıklamasına rağmen, bu işçiler de torbaya giremediler.
Meclis’te kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Sadettin ORHAN
Kaynak: BUGÜN GAZETESİ