Dikkat! Bunu yapmayan Şirketlere SGK’dan ceza var

“Hangi şirket ortaklarına bildirge vermek gerekiyor mu? SGK bildirgeyi vermememin cezası ne kadar? Bu bildirgeyi nasıl verecek? Torba Yasada bu konuyla ilgili düzenleme var mı? ” bu soruların yanıtını Sosyal Güvenlik Uzman Bünyamin Esen verdi:

Bunu-yapmayan-Sirketlere-ceza-var

Okurumuz Salih Temizoğlu soruyor: “Bünyamin bey, şirketimiz anonim şirket. Geçmişte şirketimizin yönetim kuruluna seçilenler ile ilgili bildirge vermemiz gerekiyormuş, şimdi buna af çıkmış diyorlar. Bu bildirgeyi nasıl vereceğiz, mağdur olmamamız için ayrıntılı açıklar mısınız?”

Sayın okurum, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğine göre anonim şirketlerin yönetim kurulu üyeleri ile limitet şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortakları sigortalı olmak zorundadır.
Sigortalı olması gereken bu kişileri bildirmeyen şirket yetkililerine ise bir asgari ücret tutarında para cezası veriliyor.
Torba Yasa bu sigortalılar ile ilgili bildirimlerin yapılmaması halinde verilen cezalara af fırsatı getirdi. Ancak bu affın son başvuru tarihi yaklaşıyor.
Tüm okurlarımızı bilgilendirecek şekilde ayrıntılı olarak açıklayalım.

ŞİRKET ORTAKLARININ SİGORTALI BİLDİRİMİ
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 11 inci maddesine göre “Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları, yönetim kurulu üyeliğine seçildikleri tarihte başlar ve bu tarih şirket yetkililerince…, limitet şirket ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarından hisse devri alan yeni ortaklarının sigortalılıkları, ortaklar kurulunca devrin yapılmasına karar verildiği tarihte başlar ve bu tarih ortaklar kurulu kararının, hisse devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin, devrin yapıldığının işlendiği pay defterinin birer sureti veya devir ticaret sicil memurluğunca tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla şirket yetkililerince” 15 gün içinde SGK’ya bildirilmek zorundadır.

Yine ayni yönetmeliğe göre de anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortaklarının sigortalılıkları bu görevlerinin bittiği tarihte sona erer ve bu tarih şirket yetkililerince”…10 gün içinde SGK’ya bildirilmelidir.

Limited şirket, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin komandite ortaklarının sigortalılıkları hisse devrine ilişkin alınan ortaklar kurulu kararı ile hissenin devrine ilişkin tanzim edilen noter devir sözleşmesinin ve devrin pay defterine işlendiği sayfanın birer suretlerinin birlikte ibraz edilmesi veya hisse devri ticaret sicil memurluğuna tescil edilmiş ise ticaret sicil gazetesinde ilan edildiği nüshasının ibraz edilmesi kaydıyla ortaklar kurulu karar tarihi itibarıyla sona erer ve bu tarih, sigortalılar ve şirket yetkililerince” 10 gün içinde SGK’ya bildirilmek zorundadır.

SGK PARA CEZASI UYGULUYOR

Esasen belirttiğimiz bu sigortalılıkları bildirmeyen şirket yetkililerine kanunda bir ceza getirilmemiş.
Ancak SGK Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’ne koyduğu hüküm ile şirketlere ceza uyguluyor.
Anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortaklar ve limitet şirkete dışarıdan ortak olanlar için 15 gün içinde kâğıt ortamında işe giriş bildirgesinin verilmemesi veya anonim şirket yönetim kurulundan ayrılan ortaklar ile hissesinin tamamını bir başkasına devreden limitet şirket ortakları için 10 gün içinde kâğıt formatlı işten çıkış bildirgesinin verilmemesi halinde, verilmesi gerekli olan her bir bildirge için şirket tüzel kişiliğine bir asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.
Bu para cezası ise günümüz itibariyle 1134 TL tutarında.
Üstelik bu para cezası bildirilmeyen her bir ortak veya yönetim kurulu üyesi için ayrı ayrı çıkıyor.

KİŞİ BAŞI 1134 TL PARA CEZASI VAR

Konuyu bir örnek ile açıklayalım.
Örneğin; X Ltd. Şti ortağı olan Salih Bey, 10.10.2014 tarihinde hissesinin tamamını şirket dışından Ömer Bey’e devretmiş ve devir 10.10.2014 tarihinde ortaklar kurulu kararıyla onaylanmış olsun.
Bu şekilde ortaklıktan çıkan Salih Bey için A Ltd. Şti tarafından 10 gün içinde işten çıkış bildirgesi ile yeni ortak Ömer Bey adına 15 gün içinde kağıt formatlı işe giriş bildirgesinin verilmesi gerekiyor.
Bu bildirgeler e-bildirge sistemi ile internet üzerinden değil, kağıt ortamında doldurularak SGK’nın ilgili il müdürlüğü veya sosyal güvenlik merkezine veriliyor.
SGK’ya elden veya APS yahut iadeli taahhütlü olarak gönderilmesi halinde gönderim tarihi ibraz tarihi kabul edilmekte. Adi posta veya kargo ile gönderilenler ise SGK’ya ulaştığı tarihte ibraz edilmiş kabul ediliyor.
Bu süreler içinde işe giriş ve işten çıkış bildirgesinin verilmemesi halinde A Ltd Şti tüzel kişiliğine her bir bildirge için bir asgari ücret tutarında olmak üzere toplam fiilin gerçekleştiği tarihteki iki asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanmakta.

BAŞKA YERDE ÇALIŞAN ŞİRKET ORTAKLARI

Yukarıda belirttiğimiz şirket ortakları ile anonim şirketlerin yönetim kurulu üyelerinin sigortalılığının kanunda açıkça düzenlenmemi olsa da alt mevzuat ile zorunlu tutulduğunun altını çizmek gerek.
Üstelik bildirim yükümlülüğü limitet şirket ortağının/anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen ortağının, emekli olması veya bir başka işyerinde 4/a kapsamında sigortalı olması ya da aynı zamanda bir başka şirkete de ortak/ yönetim kurulu üyesi olması halinde de sürüyor.
Daha açık bir ifade ile söyleyecek olursak, şirket ortağınız emekli de olsa, başka şirkette görevli veya ortak da olsa yine de bildirge verme yükümlülüğünüz ortadan kalkmıyor.
SGK, bu şekilde yapılmayan bildirimler için kişi başına 1134 TL ceza uygulayabiliyor.

TORBA YASA İLE AF GELDİ!

Bilindiği üzere; kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen 6552 sayılı Kanun çeşitli vergi ve prim borçlarına yeniden yapılandırılma imkanı getirilmiş bulunmakta.
Söz konusu Torba Yasa ile 5510 sayılı Kanuna da Geçici 57 inci madde eklenmiş bulunmakta.
Bun Geçici 57 nci maddesinin birinci fıkrası gereği, şirket tüzel kişilikleri tarafından ortaklar ve/veya yönetim kurulu üyesi ortaklar için verilmesi gereken kağıt formatlı işe giriş ve işten çıkış bildirgelerinin 11 Aralık 2014 tarihine kadar verilmesi halinde ilgili bildirgeler kanuni süresinde verilmiş sayılıyor ve idari para cezası uygulanmıyor.
Keza ayni madde ile de bu yükümlülükler için daha önce uygulanan ve ödemesi yapılmayan idari para cezaları, kesinleşip kesinleşmediğine bakılmaksızın terkin edilecek. Ancak idari para cezaları tahsil edilmiş ise iade veya mahsup edilmeyecek.

ŞİRKET YETKİLERİ, AFFA BAŞVURMAYI İHMAL ETMEYİN!

Buna göre, sigortalılıklarının başlangıcına ve sonlandırılmasına ilişkin;
1-Anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile ilgili şirket yetkilileri,
2-Limited şirket ortakları ile ilgili şirket yetkilileri,
Sigortalılığın başlangıcı ve sonlandırılmasına ilişkin bildirim yükümlülüğünü, 5510 sayılı Kanunun geçici 57 nci madde uyarınca 11 Aralık 2014 tarihine kadar yerine getirmeleri halinde bildirim yükümlülükleri kanuni süresinde yerine getirilmiş sayılarak sonucunda idari para cezası uygulanmayacaktır.
5510 sayılı Kanunun geçici 57 nci madde uyarınca, örnekteki şirket tüzel kişiliği, ortakları adına daha önce vermesi gereken işe giriş ve işten çıkış bildirgesini 11/12/2014 tarihine kadar vermesi koşuluyla bildirgeyi süresinde vermiş sayılacak ve şirkete idari para cezası uygulanmayacaktır.
Tarihin tekrar altını çizelim, 11 Aralık 2014 Perşembe günü mesai saati bitimi affa başvurmak için son gün!
Şirket ortağı, yetkilisi, muhasebeci ve mali müşavir olan okurlarımıza önemle hatırlatalım: Sonra SGK’ca gönderilecek para cezalarına muhatap olmamak için aman bu fırsatı kaçırmayın!

Kaynak: www.muhasebenetwork.com

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir