Anayasa Mahkemesi’nin 2014’ün son günlerinde iptal ettiği memurların emekli ikramiyesini 30 yılla sınırlayan düzenlemede belirsizlik ortadan kalktı.
Hükümetin yeni bir yasayla, 30 yıllık sınırı 35 yıla çıkaracağı yorumları yapılırken; hükümet, AYM’nin iptal etmediği diğer kısıtlamaları da kaldırma kararı aldı. İlk defa emekli olanların yanı sıra emekli ikramiyesini aldıktan sonra yeniden memuriyete dönüp ikinci kez ikramiye alanlarda da artık 30 yıl sınırı uygulanmayacak.
YERSİZ TEŞVİK ALANLARA
AF Memurlar, kaç yıl çalışırlarsa o kadar yıl için emekli ikramiyesi alabilecekler. AYM’nin iptal kararı sonrası, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülen iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili yasa tasarısına konuyla ilgili bir madde eklendi. Bu kapsamda, Emekli Sandığı Kanunu’nun emekli ikramiyelerini düzenleyen maddesinde değişiklik yapıldı.
Genç ve kadın istihdamı teşvikinden haksız şekilde yararlananlara da af geliyor. 2011 yılında çıkarılan kanunla 18-29 yaş arasındaki gençler ile 18 yaşından büyük kadınları ilk defa işe alan işverenlerin sigorta primleri 48 ay boyunca İşsizlik Fonu’ndan karşılanıyor. Yeni istihdam edilen kişilerin hesabında, genç veya kadın istihdamından önceki 6 aylık dönemde işyerinde çalışan ortalama işçi sayısı dikkate alınıyor ve bu sayının üzerine yeni işe alınanlar için teşvik uygulanıyor. Öte yandan vatandaşların ilaç alımları sırasında tahsil ettikleri katılım payını Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırmayan eczaneler de yüksek tutarlı cezalardan kurtulacaklar.
Kaynak: Muhasebe Network