SMMM okurum Nazan Hanım soruyor: “Firmamızda hafta içinde 45 saatlik çalışma oluyor,bu nedenle cumartesi günleri çalışılmıyor. Bu nedenle yıllık izin süresini hesaplarken cumartesiyi de dahil edecek miyiz?”
Okuruma hitaben ama merak eden tüm okurlarımın da bilgisine bu konuyu açalım. Konunun başlangıcı ulusla bayram ve genel tatil günlerine dayanıyor.
Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.
Ulusal bayram günleri
2429 sayılı Kanuna göre 1923 yılında Cumhuriyetin ilan edildiği 29 Ekim günü Ulusal Bayramdır. Türkiye’nin içinde ve dışında Devlet adına yalnız bugün tören yapılır. Bayram 28 Ekim günü saat 13.00’ten itibaren başlar ve 29 Ekim günü devam eder.
Genel tatil günleri
Aşağıda sayılan resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü ve 1 Mayıs günü genel tatil günleridir.
Resmi bayram günleri:
1. 23 Nisan günü Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramıdır.
2. 19 Mayıs günü Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı günüdür.
3. 30 Ağustos günü Zafer Bayramıdır.
Dini bayramlar:
1. Ramazan Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 3,5 gündür.
2. Kurban Bayramı; Arefe günü saat 13.00’ten itibaren 4,5 gündür.
1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü tatilidir.
Ulusal, resmi ve dini bayram günleri ile yılbaşı günü ve 1 Mayıs günü resmi daire ve kuruluşlar tatil edilir.
2429 sayılı Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi gününün tamamı tatil yapılır.
Hafta tatili
2429 sayılı Kanunun 3 üncü maddesine göre hafta tatili Pazar günüdür. Bu tatil 35 saatten az olmamak üzere Cumartesi günü en geç saat 13.00’ten itibaren başlar.
Görüleceği üzere 4857 sayılı İş Kanununda yıllık izin süresine rastlayan hangi günlerin izin süresinden sayılmayacağı belirtilmiş bulunuyor.
Cumartesi günü hafta tatili mi?
Cumartesi günü ne hafta tatilidir ne de genel tatildir. Bu nedenle yıllık izne rastlaması halinde izin süresinden sayılmaması söz konusu olmamaktadır. Yani işçi izin süresi içinde kaç pazar gününe ve kaç resmi tatil gününe rastlıyorsa o kadar fazla gün izin kullanabilir.
Cumartesi çalışılması sonucu değiştirir mi?
Cumartesi gününde çalışılması ya da çalışılmaması yıllık izin açısından cumartesi gününün farklı bir uygulamasına neden olmuyor. Cumartesi günü çalışmak veya çalışmamak işverenlerin takdirinde olup, haftalık çalışma süresi olan 45 saat haftanın altı gününe yayılırsa günde 7,5’ar saat, haftanın beş gününe yayılırsa da günde 9’ar saat normal çalışma söz konusu olacaktır.
Memurlarda durum farklı
Yıllık izin süresine rastlayan Cumartesi günlerinin izin süresiyle ilişkisine dair bu açıklamalarımızın 4857 sayılı İş Kanununa tabi çalışanlar için olduğunu belirtelim. Yoksa memurlar için yıllık izin uygulamasında ne Cumartesi ne Pazar gününün ne de genel tatil günlerinin izinden sayılmaması gibi bir uygulama yahut hak söz konusu olmuyor.
Memurların yıllık izne rastlayan resmi tatil günlerinin izin süresinden sayılmaması yönündeki beklentisi son Kamu Görevlileri Toplu İş Sözleşmesine göre de karşılanmamış bulunuyor. / Şevket Tezel
Kaynak: Muhasebe Network