17.12.2021 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulan, “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” teklifine göre;

2022 yılında asgari ücret tutarı aylık brüt 5004 TL olarak net ise ; 4.253 lira 40 kuruş olarak belirlendi.

Yapılan bilgilendirmeye göre ; Net asgari ücret rakamı ile birlikte asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisinden istisna tutulacak

Bu bilgi üzerine kamuoyunun kafasındaki en büyük soru şu idi: “Bu istisna sadece asgari ücretlilere mi uygulanacak? Yoksa tüm çalışanların asgari ücret tutarına kadarki maaşlarına mı uygulanacak?”

17.12.2021 tarihinde Meclis Başkanlığına sunulan, “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” teklifine göre;

YAPILAN DÜZENLEMELER ;

1 – İstisna sadece “ücret ve ücret sayılan ödemeleri toplamının ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarının aşmayan ve hizmet sözleşmelerinde aylık asgari ücret karşılığı çalışacağı belirtilen hizmet erbabı için geçerli olacaktır.

Bu durumda akla gelen ilk soru , asgari ücretlinin asgari ücret dışında mesai ücreti, harcırah, ikramiye, ödül, ayni yardım ve benzeri adlarla ücret sayılan herhangi bir ödeme alması halinde istisnadan yararlanıp yararlanamayacağıdır.

2 – Asgari geçim indirimi asgari ücretli olarak çalışanlar için kalkmakta, Ancak ; diğer ücretliler için aynen devam etmektedir. Hizmet sözleşmesi asgari ücretli olmayan kamu ve özel sektördeki çalışanlar için gelir vergisi eskiden olduğu gibi devam edecek ve artan oranlılık aynen uygulanacaktır. Bu kişilerden damga vergisi de alınmaya devam edecektir. Bu durum , diğer ücretliler ve asgari ücretliler arasındaki makas daralcak anlamına gelir.

3 – Brüt ücreti, asgari brüt ücretin üzerinde olmakla birlikte istisnadan yararlanamadığı için net ödenen ücreti net asgari ücretin altında kalanlar için ise aradaki farkı telafi için asgari geçim indirimi kullanılacaktır.Bir başka deyiş ile aylık brüt ücreti 5004’liranın üzerinde olan tüm ücretliler artan oranlı bir şekilde gelir vergisine ve damga vergisine tabi olmaya daha öncede olduğu gibi devam edecektir. Brüt ücreti asgari ücretin üzerinde olmakla birlikte net ücreti asgari net ücretin altına düşenlerin ücretleri asgari ücret tutarına AGİ ile tamamlanacaktır.

SMMM Özlem BALCI

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir