KDV iade talebi için hazırlanan listeler ve KDV hesaplama tablosu

53 Sıra Numaralı Katma Değer Vergisi Sirküleri Kapsamında KDV mükelleflerinin, Ocak/2010 vergilendirme döneminden itibaren gerçekleşen iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan KDV iade taleplerinin elektronik ortamda alınması uygulamasına başlanılmış olup,
KDV mükellefleri tarafından söz konusu iade taleplerinde indirilecek ve yüklenilen KDV listeleri ile satış faturaları listesi ve iade için ibrazı istenilen durumlarda gümrük (çıkış) beyannamesi listesi internet vergi dairesi üzerinden gönderilmektedir, ayrıca bu listelere 07/2014 döneminden itibaren‘İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu’ da eklenmiştir.

İhracat istisnasına istinaden iade talep edecek firmaların hazırlaması gereken Listeler;
1-Yüklenilen KDV Listesi
2-İndirilecek KDV Listesi
3-Satış faturaları Listesi
4-GÇB Listesi
5-İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu

İadesi Talep Edilen KDV Hesaplama Tablosu

Dönem: Bu alana iade hakkı doğuran işlemin dönemi (Örneğin: 05/2014-05/2014 formatında) yazılmalıdır.
İade Hakkı Doğuran İşlem Türü: Bu alan, iade hakkı doğuran işlem türü ayrımı yapılmaksızın bir adet veya birden fazla iade hakkı doğuran işlem bulunsa da doldurulmalıdır. Bu alana iade hakkı doğuran işlem türünün e-beyannamedeki kodu yazılır. (Örneğin; İhracat için 301 Kodu yazılmalıdır)
İade Hakkı Doğuran İşlem Bedeli : Bu alana iade hakkı doğuran işlemin bedeli yani Yurtdışı satış faturalarındaki tutar yazılmalıdır.(Örneğin; 5 adet farklı ülkelere düzenlenen satış faturasında bulunan tutarların toplam TL tutarı, yani beyannamede tam istisna kısmına giren teslim bedeli yazılmalıdır)
İadesi Talep Edilebilir Azami Vergi: Bu alana iade edilebilir azami vergi hesaplanarak yazılmalıdır. ihracat teslimleri nedeniyle yüklenilen ve iadesi istenilen KDV tutarları, aynı aydaki ihracat istisnası tutarlarının(beyannamede tam istisna kısmındaki ihracat teslim tutarının) %18’ini geçmemesi makul görülür.
139.317,00 <183.089,45 (azami istenecek iade 139.317,00)
*KDV oranı %18 üzerinden alım yapan ihracatçı firmalar üzerinden belirlenmiştir. İhraç edilen malın bünyesine giren faturaların alımları %8 ise yukarıdaki örnek %8 üzerinden hesaplanacaktır)


Örneğin:
 

tablo1-440x54

İşlemin Bünyesine Doğrudan Giren Vergiler: Bu alana iade hakkı doğuran işlem için bünyeye giren KDV tutarı yazılmalıdır. (Örneğin: Kazak ihracatı yapan bir firmanın, o kazağın bünyesine giren iplik, yün vs gibi ürünler için yüklendiği vergileri burada göstereceklerdir.)

Genel İmal ve İdare Giderlerinden İade Hesabına Verilen Pay: Bu alana iade hakkı doğuran işlem için yapılan giderlere ait verilen pay yazılmalıdır.
– Bir firma hem yurtdışı hem de yurtiçi satış yapıyorsa Genel Yönetim Giderlerini nasıl yüklenecektir;
İlgili dönemde yurtdışı satışlar toplamını (Tam İstisna Kısmında Toplam Teslim Bedeli), o ayki kümülatif yurtiçi teslim tutarına bölüp, çıkan oranı Genel Yönetim Giderleri faturalarındaki KDV lere oranlaması gerekecektir.

Örneğin; Yurtdışı Teslim ve Hizmet Tutarı (a) 1.250.000,00 TL
Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşkil Eden Bedel (aylık) (b) 1.305.950,11 TL
İndirilecek KDV Listesindeki GYG faturaların KDV Toplamı 4.500,00 TL
1.250.000,00 TL / 1.305.950,11 = 0.95
4.500,00 TL X 0.95: 4.307,20 TL KDV Genel Yönetim Giderlerinden pay verilir ve yüklenilen KDV’ye ilave edilir.
Atikler Nedeniyle Yüklenilen Vergiden İade Hesabına Verilen Pay: Bu alana iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymet alımları için hesaba dahil edilen pay tutarı yazılmalıdır. (Ancak diğer sütunlarla birlikte bu sütunun toplamı 3.sütundaki azami tutarı aşmamalıdır. Eğer atik KDV yok ise bu sütun boş bırakılmalıdır)
Yüklenilen KDV Toplamı: 5,6 ve 7. sütuna yazılan tutarların toplamı yazılmalıdır. (İşlemin bünyesine giren vergi + GYG giderlerinden verilen pay + ATİK )

İADESİ TALEP EDİLEN KDV HESAPLAMA TABLOSU

tablo-650x122

Hakan DOĞAN

 

Kaynak: muhasebenetwork.com

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir