Sayıları 11 milyona yakın emeklilerin birçoğu çalışıyor. Ancak çalışan emeklilerin bir kısmı haklarını bilmediği için mağduriyetler yaşayabiliyor.
Türkiye’de emeklilerin sayısı yaklaşık 10.5 milyona ulaştı. Bir bölümü emekli olduktan sonra da çalışmaya devam ediyor. Çalışan emeklilerin bir kısmı işyerindeki haklarını bilmiyor. Takvim’in haberine göre, çalışan emeklilerin hakları, rapor parası hariç diğer işçilerle aynı. Çalışan emeklilerin de izin ve tazminat hakkı var. İzinleri, kıdem ve ihbar tazminatları diğer işçilerle aynı şekilde hesaplanıyor. Emekli bir çalışan da diğer çalışanlar gibi 1 yıl dolduktan sonra işten çıkartılırsa, ihbar ve kıdem tazminatını alıyor. Emekli çalışanın yıllık ücretli izin hesabı da diğer çalışanlardan farksız. Yani çalışan emeklilerin de, 1 yıldan 5 yıla kadar en az 14 gün, 5 yıldan 15 yıla kadar 20 gün, 15 yıldan sonrası için 26 gün izin hakkı var. 50 yaş üstü için ise izin 20 günden az olamıyor. Çalışan emekliler için tek farklı durum, rapor parasında…
RAPOR ALIYOR AMA…
Çalışan emekliler, hastalanır veya ameliyat olurlarsa rapor alabiliyor, ancak iş kazası ve meslek hastalığı durumu yoksa, Sosyal Güvenlik Kurumu‘ndan (SGK) rapor parasını alamıyor. Diğer çalışanlar ise, iş kazası veya meslek hastalığı olsun olmasın rapor aldıklarında ilk 2 gün haricindeki zamanın ücretini SGK ödüyor.