Anonim Şirketler Dikkat! Maliye Bakanlığı Şirket Hisse Devirlerinin Pay Defterine Yazılması İçin Alınan Yönetim Kurulu Karar Örneklerini DamgaVergisine Tabi Tutuyor!
Bilindiği üzere, anonim şirketlerde hisse devirleri genel olarak hisse senedi veya geçici ilmuhaberler ciro edilerek gerçekleştirilmektedir. Bunun nedeni ise, hisse devirlerinde damga vergisi ve KDV istisnalarının, hisse senedi ve geçici ilmuhaberle yapılmasına bağlanmış olmasıdır. Damga Vergisi Kanununa ekli “Damga Vergisinden İstisna Edilen Kağıtlar” başlıklı (2) sayılı listenin “IV. Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” bölümünün 3. maddesinde, hisse senetlerinin damga vergisinden istisna olduğu belirtilmiş, KDV Kanununun 17/4-g maddesinde ise, hisse senedi teslimlerinin KDV’den istisna olduğu özel olarak hükme bağlanmıştır. Hisse senedi veya geçici ilmuhaberin olmadığı durumlarda ise, hisse devir işlemleri “Hisse Devir ve Ferağ Beyannamesi“ ile yapılmakta olup, bu devir sözleşmeleri mukavele kapsamında binde 9,48 oranında damga vergisine tabidir. Şirket pay senetleri basımını veya geçici ilmuhaber çıkarmayı ihmal eden şirketlerin bu hususa dikkate etmelerinde fayda bulunmaktadır.
Anonim şirketlerde pay devirlerinde damga vergisi bu şekilde olmakla birlikte, Maliye Bakanlığı, anonim şirket hisse devirlerinin pay defterine yazılması için alınan yönetim kurulu karar örneklerinin belli şartlar çerçevesinde damga vergisine tabi olduğu konusunda enteresan bir görüş bildirmiştir. Söz konusu görüşün yer aldığı özelgenin tam metnine önemine istinaden aşağıda yer verilmiştir. Anonim şirket hisse devirlerinin pay defterine yazılması için yönetim kurulu kararı alan şirketlerin bu özelgedeki görüşe özellikle dikkat etmelerinde yarar görüyoruz.
“T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
KONYA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜKELLEF HİZMETLERİ GELİR GRUP MÜDÜRLÜĞÜ
Sayı : 37009108-155.01[ md/2014-2230/]-11 27/01/2015
Konu : Anonim Şirketin Hisse Devirlerine İlişkin Yönetim Kurulu Karar Örnekleri’nin Damga Vergisine Tabi Olup-Olmadığı hk.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ve eklerinin incelenmesinden, anonim şirket hisse devirlerinin pay defterine yazılması için alınan yönetim kurulu kararlarında pay devredenlerin aynı zamanda yönetim kurulu üyeleri olabildiği, bu kişilerin kendi aralarında veya üçüncü şahıslara pay devrettikleri ve bu hususun da yönetim kurulu kararında yer aldığı belirtilerek, pay devreden ve devir alan yönetim kurulu üyelerinin imzasını ihtiva eden yönetim kurulu kararlarının örneğinin çıkarılması işleminin damga vergisine tabi olup olmadığı hususunda Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır.
488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olduğu, bu Kanundaki kağıtlar teriminin, yazılıp imzalanmak veya imza yerine geçen bir işaret konmak suretiyle düzenlenen ve herhangi bir hususu ispat veya belli etmek için ibraz edilebilecek olan belgeler ile elektronik imza kullanılmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeleri ifade edeceği; 3 üncü maddesinde, damga vergisi mükellefinin kağıtları imza edenler olduğu; 4 üncü maddesinde, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı verginin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda ise üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı; Kanuna ekli (1) sayılı tablonun ”I-Akitlerle ilgili kâğıtlar” başlıklı bölümünün A/1 fıkrasında, belli parayı ihtiva eden mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerin nispi damga vergisine tabi olduğu hükme bağlanmıştır.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ekinde yer alan 11.01.2013 tarih ve 2 Sıra No.lu Karar’ın incelenmesinden; şirket ortaklarından …’ın, …’nin, …’ın ve … ‘in şirket yönetiminde bulunan …’e hisselerinin tamamını devrettiği, şirketin son ortaklık yapısının ise Karar Metni’nde belirtildiği şekilde olmasına karar verildiği anlaşılmıştır.
Buna göre, şirketinizin yönetim kurulu üyeleri ve diğer şirket ortakları arasında yapılan hisse devir işleminin karar defterine yazılmasına ilişkin Yönetim Kurulu Kararının, hissesini devreden ve devralan Yönetim Kurulu üyelerinin imzasını ihtiva eden devre ilişkin kısmının Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun I/A-1 fıkrası uyarınca nispi damga vergisine tabi tutulması; ancak yönetim kurulu üyesi olmayan diğer ortakların hisselerinin devrine ilişkin kısmının ise bu ortakların da imzasının bulunması halinde damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.”
Saygılarımla. / Abdullah TOLU – Yeminli Mali Müşavir – TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK
Kaynak: Muhasebe Network