Askerlik borçlanması yapanlar ne zaman emekli olur?

Pek çok okurumuz, askerlik borçlanmasının emekliliği ne derecede etkilediğini merak ediyor. Bu kişilerden biri de Hayati Karaduman. Karaduman, “Ben 1958 doğumluyum. Uzun yıllar piyasada boyacılık yaparak serbest çalıştım. Gençlik yıllarımda sigortalı olma imkanım olmadı. 11.09.2000’de sigortalı oldum. Şu an baktığımda 2 bin 120 günüm var. Askerliğimi 1978’de 20 ay askerlik yaptım. Bu şartlara göre en kolay nasıl emekli olabilirim?” diye soruyor.

para-para
ÖNEMLİ TARİH 8 EYLÜL 1999
Hayati Bey, sizin için en kolay emeklilik hali 15 yıl 3 bin 600 gün şartı ile emekli olmaktır. Ancak bilindiği üzere 15 yıl 3 bin 600 gün kuralına göre emekli olma hakkından 08.09.1999’dan önce sigortalı olanlar yararlanabildiği için 20 ay olan 600 günlük askerlik sürenizi borçlanmalısınız. Toplam prim gününüz 2 bin 120 gün olduğu için 600 günün tamamını askerlik borçlanması yapın. Bu borçlanma ile sigortalılık başlangıcınızı 08.09.1999’dan önceki bir süreye geri çekmiş olacaksınız. Ve böylece 15 yıl 3 bin 600 gün sigortalılık süresi emeklilik hakkını elde edeceksiniz.
Prim gününüz toplamda 2 bin 720 gün olacak ve 880 gün daha sigortalı olarak prim gününüzü 3 bin 600 güne tamamlamanız gerekecek. Bu eksik 880 günü ister çalışarak ister isteğe bağlı sigorta ile tamamlayabilirsiniz. Bununla birlikte, 15 yıl 3 bin 600 gün şartına göre 60 yaşında emekli olabilirsiniz. Şu an 57 yaşındasınız, 880 günlük prim gününü doldurduğunuz süreçte 60 yaşını da doldurmuş olacaksınız. Ve bu şekilde emekli olacaksınız.
PEKİ DOĞUM BORÇLANMASI?
Dünkü “Milyonlarca Kadının Beklediği Değişiklik” yazımda da belirttiğim üzere erkeklerin askerlik borçlanmasında olan, sigortalı olmadan önceki borçlanma hakkı doğumlar için uygulanmamaktadır. Bu sebeple, 08.09.1999’dan sonra sigortalı olan kadınların sigorta başlangıç tarihlerini doğum borçlanması ile geriye çekip 15 yıl 3 bin 600 gün ile emekli olma imkanları bulunmamaktadır.ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ALAMAYANLAR NE YAPMALI?

Soru: İş yerinde aldığımız ücretin içinde ödendiği iddia edilerek hak ettiğimiz asgari geçim indirimi ödenmiyor. Asgari geçim indirimi almak için ne yapmalıyız?(Abdullah Örnek)
Cevap: Ücret anlaşması yapılırken ‘asgari geçim indirimi ücret içinde’ şeklinde bir anlaşma yapılamaz. Asgari geçim indirimi; 16 yaşını doldurmuş ücretlilerin, elde ettikleri gelirleri üzerinden asgari geçimini sağlayacak bölümünün toplam gelirinden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Asgari geçim indirimi çalışanın evli olup olmaması, evliyse eşinin çalışıp çalışmadığına ve çocuğu olup olmamasına göre değişmektedir. Bunun için işçiden aile beyanı alınır ve buna göre asgari geçim indirimi ücret bordrosu içinde ödenir. Asgari geçim indirimi işveren tarafından ödenmeyenler çalıştığınız iş yerindeki vergi dairesine şikâyette bulunduğunuzda, ödenmeyen asgari geçim indiriminizi alabilirsiniz. / Ersin Umdu 

Kaynak: Muhasebe Network

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir