Dönüşüm programına göre yeni işe giren herkesten ilk maaştan başlayarak her ay otomatik olarak bireysel emeklilik primi kesilecek. Resmi başvuru yapıp kesintiye itiraz etmeyenlerin maaşı azalacak, tasarrufu artacak.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ikinci ekonomi dönüşüm paketi, geçmişte uygulanan ve başarısızlıkla sonuçlanan Çalışanları Tasarrufa Teşvik Hesabı’nın (ÇTTH) benzerini “otomatik” olarak yeniden getiriyor.
İzinsiz hesap açılacak
Yeni düzenleme, dönüşüm programının iç tasarrufları artırmaya yönelik önlem seti arasında yer aldı. Bu maddeye göre ilk işe giren çalışan herkesin kendi adına bireysel emeklilik sistemi (BES) hesabı açılacak. Bu hesaba ilk aydan başlayarak her ay maaşlarının belirli bir tutarı “katkı payı kesintisi” adı altında otomatik olarak yatırılacak.
Açılacak hesap ve yapılacak kesinti için vatandaştan izin alınmayacak.
İtiraz etmezse devam
Hesap istemeyen ya da maaşındaki kesintiyi fark edip karşı çıkan çalışanlar ancak resmi başvuru yaptıklarında sistem dışına çıkabilecek. Aksi halde kesinti devam edecek. Düzenleme mevcut çalışanları da iş değişikliği yaptıklarında kapsayacak.
780 liraya düşecek
Düzenlemeye göre 891 lira asgari ücretle çalışan bir işçinin maaşından örneğin yüzde 10, yani 89 lira katkı payı kesilecek. Hazine de bu kesintiye 22 lira 25 kuruş ek katkı sağlayacak. Böylece asgari ücretlinin emeklilik hesabında ilk ay 111 lira 25 kuruş görünecek. Asgari ücretlinin net maaşı 780 liraya düşecek.
Hediye vermek yasak almak serbest
Başbakan Davutoğlu, savurganlıkları önlemek tasarrufu artırmak için kamu kurumlarının bürokratlarının plaket ve hediye vermesini yasakladı. Ancak, programda bürokratların hediye almasına yönelik herhangi bir yasak getirilmemesi dikkat çekti.
Faturasını ödemeyenler artık icraya verilmeyecek
Dönüşüm programında bir başka uygulama da elektrik, su, doğalgaz, telefon ve cep telefonu faturaları için geliyor. Hükümet, icra dairelerindeki aşırı yoğunluğu azaltmak için, abonelik sözleşmesinden doğan alacaklara icra takibini kaldıracak.
Bunun yerine alternatif tahsilat yöntemleri getirilecek. Programda icra dairelerinin sayısının da artırılacağı belirtilirken alternatif tahsilat yöntemlerinin ne olacağı açıklanmadı.
Borsaya vergi yok mu?
Maliye Bakanlığı dün, hisse senetlerinin vergilendirilmesi konusunda bir değişiklik olmadığını açıkladı. Ancak Başbakan Davutoğlu’nun önceki gün açıkladığı programda, “Sermaye piyasası araçları için, azami 2 yıl olmak üzere, bu araçların yatırımcılarca elde tutulma sürelerine göre ödenecek gelir vergisi stopaj oranında kademeli olarak farklılaştırma yapılması konusunda bir çalışma yapılacaktır” denildi. Sermaye piyasası araçları; hisse senetleri, repo, bono, tahvil gibi yatırım araçlarından oluşuyor.
Muafiyet vurgusu yok
Programda, kademeli vergilemeden hisse senetlerinin muaf tutulacağına ilişkin bir açıklamaya yer verilmedi. Dolayısıyla açıklamadan, kademeli faiz farklılaştırmasının hisse senetlerini de kapsadığı anlamı çıkıyor. Hisse senetleri vergiden muaf değil. Halen hisse senedi alım satım kazancına yüzde 0 vergi uygulanıyor.
Program metninden, bu oranın elde tutma süresine göre kademelendirileceği anlaşılıyor.
ERDOĞAN SÜZER – BUGÜN GAZETESİ