Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Olanlara Yeni Bir Şans

Hiç bir sosyal güvencesi olmadığı için zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayanların, 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurmaları durumunda Genel Sağlık Sigortası borçlarının, yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren belki de tamamen silineceği yada azalacağı konusunda bu köşede uyarıcı bir kazı kaleme almıştım. Hatta en çok ta bu konu üzerinden soru yağmuruna tutulmuştum.

borc

Af Yasası ile 31 Mart 2015 tarihine kadar yaptırılacak gelir testi sonucunda da zorunlu Genel Sağlık Sigortası prim borcu çıkan vatandaşlarımıza 30 Nisan 2015 tarihine kadar SGK’ ya başvurmaları durumunda borçlarını peşin yada 18 eşit taksite kadar yapılandırma imkanı verilmiş, ayrıca borç asıllarının yapılandırılarak 01 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammının tamamının tahsilinden vazgeçileceği hükmü getirilmişti.
Yine AF Kanunuyla , Bakanlar Kuruluna yukarıda belirtilen süreleri 6 aya kadar uzatma yetkisi verilmiş olup, 31 Mart 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararına istinaden Kanunda belirtilen söz konusu süreler 6 ay uzatılmıştır.

Bakanlar Kurulu Kararına göre; Genel sağlık sigortalısı olarak tescil edildiği halde gelir testine hiç başvurmayanlar için gelir testine son başvuru süresi 30 Eylül 2015’e kadar, Genel sağlık sigortası prim borcu olanların prim borcunu yapılandırmaları için SGK’ ya son başvuru süresi 02 Kasım 2015’e kadar, Borçlarını yapılandıranların ilk taksit ve peşin ödeme süresi 30 Kasım 2015’e kadar, uzatılmıştır. Bu fırsat Genel Sağlık Sigortasından borcu olanlar için son şanstır. Artık bu sürenin uzatılması Kanunen de mümkün değildir. Bu şanstan yararlanarak GSS borçlarını yapılandıranlar ilk taksiti ödedikleri tarihten itibaren yapılandırılan borç hariç olmak üzere 60 günden fazla prim borçlarının olmaması şartı ile sağlık hizmetlerinden faydalanabileceklerdir.

Genel Sağlık Sigortasına ilişkin tescillerinin yapılıp yapılmadığı ve borç durumlarını görmek isteyen kişilerin genel sağlık sigortası borçlarını https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ ve https://www.turkiye.gov.tr/ adreslerinden öğrenebilirler.

Soru: Mustafa Bey merhaba,
İnternette bir kaç yazınızı okudum, bununla birlikte bir çok yazı daha okudum ancak tam anlamıyla kafamda şekillenemeyen bir konu var.
Özetle ben şu an SSK(4/A) ‘lı olarak tam zamanlı çalışıyorum ve eşimle ortak şirket kurmak istiyorum. Benim şu anki çalıştığım yerden ayrılmadan şirket ortağı olma imkanım var mıdır, eğer varsa bunun bana getireceği yasal yükümlülükler ne olacaktır?
Cevabınızı lütfen “…sayılı kanun”, “…no’lu tebliğ” şeklinde yasal dayanağı ile yazarsanız çok memnun olurum. Teşekkür ederim. Yusuf İLHAN
Cevap:
Yusuf Bey;
SSK(4/A) ve BAĞ-KUR(4/B) statülerinin çakışması halinde yani aynı zamanda her iki statüye de tabi olacak faaliyetinizin olması halinde baskın olan statü SSK(4/A) statüsü olduğundan otomatik olarak, doğrudan
SSK(4/A) sigortalısı olmanız gerekmektedir. Örneğinizde olduğu gibi eğer çalışmanız devam ediyorsa SSK(4/A) sigortalılığınızın devam etmesi gerekmektedir. Sosyal güvenliğin tekliği ilkesi gereği sigortalı aynı anda iki statüye birden tabi olamaz. Bu itibarla şirket ortaklığınız dolayısıyla BAĞ-KUR(4/B) sigortalısı olmanız gerekse bile SSK(4/A) lı çalışmanız olduğundan BAĞ-KUR(4/B) sigortalısı olmanız mümkün değildir. Kendiniz olmak isteseniz bile mevzuata göre olamazsınız. Bu durum size şöyle bir avantaj sağlamaktadır. SSK(4/A) sigortalısı olmak SGK mevzuatındaki hakları elde etmek yönünden daha avantajlıdır. Örneğin emeklilik şartları BAĞ-KUR(4/B) sigortalılığına göre daha kolaydır. Birde SSK(4/A) lı çalışmanız devam ettiği müddetçe şirket ortaklığınızdan dolayı prim ödemek zorunda kalmayacaksınız. Ne zamanki SSK(4/A) lı çalışmanız sona ererse o zaman BAĞ-KUR(4/B) a prim ödemek zorunda olacaksınız. Verdiğim bilgilerin kaynağı 5510 sayılı yasanın 53. maddesi ve Sigortalı tescil birleştirilmiş genelgesinin 9. kısım 2. bölümüdür. Detaylı açıklamaları bu kayaklarda bulabilirsiniz. / Mustafa KESKİN – adanasmmmo

 

Kaynak: Muhasebe Network

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir