İşe girişte farklı sağlık raporları istenmesi söz konusu olabilir mi?

Sağlık raporları işçinin çalıştığı iş grubuna göre farklılık arz edebilir.

Büroda çalışırken, ağır ve tehlikeli bir iş grubu olmadığı için, herhangi bir sağlık ocağından veya hastaneden alınan çalışmaya fiziken sıkıntı olmadığını gösteren bir rapor işyeri için yeterli olabilmekteyken, ağır ve tehlikeli iş grubunda çalışan işçinin “ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir” raporu alması gerekmektedir.
Diğer bir ifadeyle işyerlerinin niteliğine göre bu evrak değişiklik arz edebilir. Ağır ve Tehlikeli İşler Yönetmeliğinde bu durum açıkça belirtilmiştir. Ağır ve tehlikeli işlerde çalışacak işçilerin fiziki olarak bu iş grubunda çalışması için uygun olması gerekir. Örneğin işe yeni bir personel aldınız ve özlük evrakları için hazırlaması gereken evraklarda (ağır ve tehlikeli iş grubu) çalışabileceğine dair bir evrak getirmesini istediniz. Personel standart bir sağlık raporu aldı. Yetkili personel sağlık raporunun bu iş için uygun olup olmadığına bakmadı ve personelin dosyasına kaldırdı. Uzmanlık gerektiren bir iş kolunda çalışırken bu işçi iş kazası geçirdi ve parmağı koptu. Bu olayı kolluk kuvvetlerine derhal, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) da 3 gün içinde bildirme zorunluluğumuzu yerine getirdik. Bu durumu sigorta müdürlüğüne bildirdikten sonra SGK müfettişleri olayın gerçekten iş kazası olup olmadığı için inceleme yaparlar.
İşçinin malullüğü söz konusu mudur? İşverenin bu olayda kastı var mıdır? Yüzde olarak çalışmasını engelleyen bir durum var mı? Personelin görev tanımlarında işin detaylı olarak tanımı geçiyor mu? Bu ve başkaca sorularla bu olayı detaylı incelemeye tabi tutarlar. Bu aşamalardan biri de personelin özlük dosyası olacaktır. Özlük dosyasını inceleyen müfettiş mevcut evrakları ve sağlık raporuna bakacaktır.

Müfettiş gelmeden önce şirketimde çalışan iş güvenliği uzmanına personelin özlük evraklarını gösterirken sağlık raporunu gördü ve “Ama bu ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilir raporu değil ki. Müfettiş geldiğinde bunu sorabilir” cevabını verecektir. “O zaman, o işçiye ağır ve tehlikeli işlerde çalışan raporu aldıralım” diyebiliriz. Fakat işçi 2 yıldır çalışıyor. Geriye dönük bu evrağı alamazsınız. İlk başta yapılacak doğru bir işlemle olumsuz durumdan bir nebze olsun kendimizi güvene alacakken, yanlış yapılan ya da düzgün kontrol edilmeyen bir evraktan da tüm bildirimlerimiz, tüm görev tanımlarımız ve iş sözleşmemiz gibi evraklarımız tam olsa bile işverenimiz olumsuz etkilenebilecektir.

 

Kaynak: muhasebenetwork.com

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir