Mali Müşavir Mesleği nedir ? Nasıl Mali Müşavir Olunur ?

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir kimlere denir ?

3568 sayılı kanun çerçevesinde işletmelerin muhasebe konulu işleri mevzuat usullerine uyarak yönetilmesini, denetlemesini ve incelemesini gerçekleştiren bazı durumlarda ise mevzuat uygunluğu bulunan belgeleri resmi makamlara bildiren kişilere denmektedir.

Mali müşavir mesleğini icra edenler aynı zamanda tüzel yada gerçek kişilerin ilgili mevzuat hükümleri ve muhasebe ile ilgili prensipleri amacıyla kar,zarar tablosu oluşturmak, defter tutmak ve kontrolünü sağlamak, belgeleri düzenlemek gibi işleri gerçekleştirmektedir.

Mali Müşavir Nasıl olunur?

Üniversitelerin işletme,iktisat,maliye,hukuk,muhasebe,kamu yönetimi gibi bölümlerinden lisans mezunu olmanız ilk aşamanız olacaktır. Daha sonrasında ise Mali Müşavir Staj Başlatma sınavını kazanmanız gerekir. Staj başlatma sınavını kazanmanız önemli bir adım olacağından bununla ilgili kısa bir bilgi vermek gerekir. Önce bulunduğunuz ildeki odanızdan staj dosyası açtırmanız ve gerçekleştirelecek olan (yılda 3 defa) Staj başlatma sınavı kazanıldıktan sonra da 3 yıllık bir staj süresini bir meslektaşımız gözetiminde başarı ile tamamlamanız gerekir. Staj aşamasında fiilen mesleği icra edebileceğiniz yerlerde staj yapmanız gerekir, çünkü bu durum bağlı bulunacağınız Mali Müşavir Odası tarafından bizzat kontrol edilecektir. Staj süresi her ne kadar gereksiz bir süre olarak bazı kesimler tarafından görülebilir olucaksa da bence en önemli süreçtir. Mesleği icra edebileceğin ve mesleğin icra edilebilmesi ile ilgili doğru yönlendirmeler ve bilgi alabileceğiniz bir yerde staj yapmış olmanız hem mesleki deneyiminizi arttıracağı gibi hem de saygın bir meslek olan mali müşavirlik mesleğine atacağınız adım da mesleğimizin saygınlığının devamı adına iyi birer meslektaş olarak aramıza katılmanız sağlanmış olacaktır. Staj aşamasını da başarıyla tamamlandıktan sonra, yazılı olarak yapılacak olan mesleki yeterlilik sınavından başarılı olmanız ve bağlı bulunduğunuz odaya gerekli evraklar ile başvurarak ruhsat aşamasına geçmeniz meslektaşımız olmanız anlamına gelmektedir.

Mali Müşavir olmak için 3568 sayılı meslek kanunumuzda bazı şartlar gerekir bunlardan bazıları şöyledir

  • TC vatandaşı olmak
  • Belirli bir süre Mali Müşavirlik Stajı yapmak
  • Memuriyetten İhraç İşleminin Gerçekleşmemiş Olması
  • Kamu Haklarından Mahrum Olmamak
  • İlgili Bölümlerden en az lisans mezunu olunması
  • Belirlenen Kanunlar Kapsamında Herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak
  • SMMM ruhsatını almak

makalemi sonlandırmadan, Konu ile ilgili muzip muhasebeci diye bir arkadaşımızın youtube de paylaşmış olduğu komik bir video var bunuda izlemenizi tavsiye ederim gülümsemek ve gülümsetmek güzeldir 🙂

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Özlem BALCI 0555 059 90 10 , İzmirde Mali Müşavir olmak ayrıcalıktır. İzmirde Mali Müşavirlik Ofisi – İzmir Mali Müşavir – Mali Müşavir İzmir – Konak / İZMİR (Şirket Kuruluş işlemleri , İşletme Defter Kayıtları , Anonim Şirket Defter Kayıtları , Limited Şirket Defter Kayıtları , Şirket Kayıtları , Muhasebe Sistemi Kurulumu , Bilanço Usulü , 1. Sınıf Defter, Mali Danışmanlık Hizmetleri , Muhasebeci , izmir mali müşavir , mali müşavir izmir, izmir mali müşavir listesi)

SMMM Özlem BALCI

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir