Mevzuat tamam, darısı uygulamaya

Geçtiğimiz günlerde, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün inşaatlar için hazırladığı 167 sayılı İnşaat İşlerinde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi imzalandı ve TBMM tarafından kabul edildi. Böylece inşaat işyerlerinde bir uluslararası norm daha yürürlüğe girmiş oldu. Aslında gerek 2012 yılında çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası gerekse ona dayanarak yayımlanan Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği, 167 sayılı sözleşmedeki hemen bütün standartları içeriyordu. Yani inşaat sektöründe aslında bir mevzuat boşluğundan bahsedemeyiz.

yeni-is-guvenligi-paketi

Mevzuatta keramet yok

Elbette ILO sözleşmesini hafife almıyoruz ve muhakkak inşaat sektörüne ilave bir disiplin sağlayacaktır. Fakat bugün için iş sağlığı ve güvenliğinde zincirin eksik halkası mevzuat değil, denetimdir. Nitekim ILO 167’yi imzalamamış ve iş kazaları bizimle mukayese bile edilmeyecek kadar düşük pek çok gelişmiş ülke mevcut. Denetimi ihmal ederek mevzuata ağırlık vermekle, sadece mevzuata uygun ölümden mevzuata aykırı ölüm aşamasına geçebiliriz.

Geriye dönük ödeme yapamazsınız

Soru: Sadettin Bey, ben 1985’te sigortalı oldum. 1997 yılında dükkan açtım ve kapattım, 2003’te tekrar dükkan açtım, o günden bugüne hâlâ çalışıyorum. Fakat bu sürede Bağ-Kur primlerimi düzenli ödeyemedim. Bağ-Kur başlangıcım 2008’den itibaren geçerli sayılmış. Bu konuda ne yapabilirim? Abdurrahman Ç.

Cevap: Değerli okurum, muhtemelen vergi kaydınız olduğu halde Bağ-Kur tesciliniz yapılmamıştır. Dolayısıyla 1 Ekim 2008 tarihinde başlangıcınız yapılmıştır. 2008 yılında geriye dönük hizmet tescili için altı aylık bir süre tanındı fakat siz bu sürede başvurmamışsınız. Şu an için 2003-2008 arası Bağ-Kur günleriniz için yapabileceğiniz herhangi bir şey bulunmuyor.

Kredi kullanmak yetmez

Soru: Sadettin Bey, ben 1979 yılında tarım kredi kooperatifinden kredi kullandım. Acaba bu kredi benim tarım Bağ-Kur başlangıcımı 1979 yılına götürür mü? Bunun için nereye başvurmam ve ne yapmam gerekir? Nuri B.

Cevap: Değerli okurum, sadece tarım kredi kooperatifinden kredi kullanarak tarım Bağ-Kur tescili yaptıramazsınız. Ayrıca 1979 yılında zaten tarım Bağ-Kur uygulaması yoktu. Çiftçiler için sosyal güvenlik uygulaması 1984 yılı itibariyle yürürlüğe girmişti. Yani sigorta başlangıcınızı 1979 yılına çekmeniz mümkün değil.

3600 günle emeklisiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 1947 doğumluyum. 1970 yılında Türkiye’de 39 gün sigorta primim var. Daha sonra Almanya’ya gittim. Almanya’dan 65 yaşında emekli oldum. Türk vatandaşıyım. Türkiye’den de emekli olma hakkım var mı? Varsa ne kadar ödeme yapmam gerekir? Hasan T.

Cevap: Değerli okurum, yurtdışı borçlanmasıyla hemen Türkiye’den de emekli olabilirsiniz. Bunun için SGK’ya başvurmanız, 39 günlük priminizi 3600 güne tamamlayacak şekilde borçlanmanız gerekir. Yurtdışı borçlanması kapsamında toplam 43 bin lira ödersiniz.

Sadettin ORHAN

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/mevzuat-tamam-darisi-uygulamaya-yazisi-1375980

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir