Elektrik faturası içinde yer alan ve kayıp-kaçağın da içinde olduğu 5 kalemle ilgili olarak Yargıtay “Aboneden tahsil edilemez” kararı verdi. Bu, 100 liralık bir faturanın 20 lirasının aslında alınamayacağı anlamına geliyor.
Yargıtay, elektrik faturalarında yer alan kayıpkaçak, perakende satış-hizmet, sayaç okuma, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedellerinin vatandaştan tahsil edilemeyeceğine karar verdi. Bu 5 kalemin elektrik faturalarındaki payı yüzde 20. Yargıtay’ın kararına konu olan tutar, her 100 liralık faturanın 20 lirasını oluşturuyor.
Habertürk’ün haberine göre, Vatandaşlar zamanaşımı süresi olan 10 yıl geriye dönük olarak bu bedelleri dağıtım şirketlerinden tahsil edebilecek. Ancak abonelerin, geçmiş 10 yılda bu kalemlere ödedikleri paraları geri alabilmeleri için yargıya başvurması gerekiyor.
İLK KARAR BURSA’DAN
Bursa’da ikamet eden M.Y., 2012’de elektrik faturasındaki kayıp-kaçak, perakende satışhizmet, sayaç okuma, iletim sistemi kullanım ve dağıtım bedellerinin iadesi için tüketici hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti, söz konusu kalemlerin haksız yere tahsil edildiğine karar verdi. Bunun üzerine dağıtım şirketi temyize gitti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı ve söz konusu kalemlerin tüketicilerden alınamayacağını bildirdi. Vatandaşlar tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemelerine giderek bu 5 kalem için ödedikleri paraları tahsil edebilecek.
TİCARİ ABONE DE PARASINI ALABİLECEK
Yargıtay kaynakları, “Bu kararda, adı geçen kalemlerin vatandaşlardan tahsil edilmeyeceği hususunda mesken ya da ticari mekân ayrımı yapılmamaktadır. Dolayısıyla mesken veya ticari abonelerin tamamı geriye dönük olarak bu kalemlere ödedikleri ücretleri dağım şirketlerinden tahsil edebilir” dedi