Sözleşme ile Damga Vergisini ödeme yükümlülüğü devredilebilir mi?

Damga Vergisine tabi olan sözleşmelerde taraflar, özel düzenleme ile Damga Vergisi yükümlülüğünün bir tarafa ait olacağını kararlaştırabilmektedir. Damga Vergisinin ödeme yükümlülüğünün belirlendiği bu hükümler sözleşmenin tarafları arasında geçerli olup, vergi idaresine karşı ileri sürülemez.

Sozlesme-ile-Damga-Vergisini-odeme-yukumlulugu-devredilebilir-mi

Vergi Usul Kanunu’nun 8. maddesinde “Vergi kanunlarıyla kabul edilen haller müstesna olmak üzere, mükellefiyete veya vergi sorumluluğuna müteallik özel mukaveleler vergi dairelerini bağlamaz.” hükmü yer almaktadır. Yasada da belirtildiği üzere, Damga Vergisini ödeme yükümlüğünde sözleşme değil, kanun hükmü esastır. Taraflar kendi iradeleri ile mükellef veya sorumlu sıfatlarını ortadan kaldıramaz, başkasına aktaramazlar.

Damga Vergisi Kanunu’nun 24/2. maddesinde, birden fazla kişi tarafından imza edilen kâğıtlara ait vergi ve cezanın tamamından, imza edenlerin müteselsilen sorumlu olduğu belirtilmiştir. Vergi idaresi, müteselsil sorumluluk gereği sözleşmenin herhangi bir tarafından damga vergisinin tamamını ödemesini isteyebilir.

Sözleşmede Damga Vergisinin bir tarafa ait olduğuna yönelik kayıt özel hukuk yönünden geçerlidir. Bu nedenle vergi idaresine Damga Vergisini ödemek zorunda kalan taraf, sözleşme gereği ödemekle yükümlü olan tarafa rücu edebilir.

Avukat Gözde SARICA
ADALETEAM Hukuk Bürosu Kurucusu

 

http://www.muhasebenetwork.com/sozlesme-ile-damga-vergisini-odeme-yukumlulugu-devredilebilir-mi.html

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir