Vergi Levhalarının Mayıs Ayı Sonuna Kadar İnternet Vergi Dairesi Üzerinden Yazdırılması Gerekiyor, Unutmayın!

“Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar. İlan ve levhalara ilişkin diğer hususlar Maliye Bakanlığınca belli edilir.”

muhasebe_1

 İncelenmesinden de fark edileceği üzere yapılan bu değişiklikle, vergi levhasının işyerine asılma zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak, vergi levhalarının işyerinde bulundurulma zorunluluğu getirilmiştir. Yani, vergi levhasının asılma zorunluluğu kaldırılmış, ancak işyerinde bulundurulması uygulamasına geçilmiştir. Buna göre, vergi levhasını almak zorunda olan mükellefler vergi levhalarını alacaklar, ancak işyerlerine asmayacaklardır. Konu ile ilgili olarak yayımlanan 408 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nde, vergi levhasının elektronik ortamda alınması, e-vergi levhası sorgulaması, elektronik ortamda vergi kimlik numarası doğrulama ve vergi levhası doğrulama hizmetlerine ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
Söz konusu Tebliğde, vergi levhasının ne şekilde alınması gerektiğine ilişkin olarak aşağıdaki açıklama yapılmıştır:
“Gelir/kurumlar vergisi mükellefleri tarafından gelir/kurumlar vergisi beyannamelerinin verilmesinden sonra vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemi tarafından söz konusu beyannamelerde yer alan bilgilere göre oluşturulacak ve mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır.
Vergi levhaları sistem tarafından internet vergi dairesi hesaplarına aktarıldıktan sonra, mükellefler, internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla, gelir vergisi mükellefleri için (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) 1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Mayıstan itibaren, vergi levhalarını 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdıracaklardır. Yazdırılan vergi levhalarının bu Tebliğin 2.5. bölümünde sayılan yerlerde bulundurulması mecburidir.
Bu şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir. İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir. Yukarıda sayılan meslek mensuplarının da vergi levhalarının tasdikine dair herhangi bir bildirimde bulunmayacakları tabiidir. “
Bu açıklamalara göre, gelir/kurumlar vergisi beyannamelerine istinaden elektronik ortamda oluşturulan ve internet vergi dairesine aktarılan vergi levhalarının, vergi mükelleflerinin bizzat kendileri tarafından veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) aracılığıyla Mayıs ayı sonuna kadar internet vergi dairesinden yazdırılması gerekmektedir. İnternet vergi dairesinden bu şekilde yazdırılan vergi levhalarının ayrıca bağlı bulunulan vergi dairesine veya SMMM ve YMM’lere tasdik ettirilmesi/onaylatılması söz konusu olmayıp, internet vergi dairesi sistemi üzerinden verilen onay kodu, vergi levhasının tasdiki hükmünde bulunmaktadır. Vergi levhalarının işyerinde bulundurulmadığının tespiti halinde, her bir tespit için 200 TL. (2015 yılı için) özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Son söz; vergi levhalarınızı Mayıs ayı sonuna kadar internet vergi dairesinden yazdırmayı ve işyerinizde bulundurmayı unutmayın! / Abdullah TOLU – YMM – TOLUEN YMM DENETİM VE DANIŞMANLIK

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir