Yaştan kaybedenler ne yapacak?

Emeklilik için gün sayanlar içinde en önemli gruptur yaş sınırına takılanlar… 8 Eylül 1999 tarihli 4447 sayılı Kanun ile emeklilik yaş sınırı yeniden belirlenince binlerce kişinin kaderi değişmiş oldu. Bugün emeklilik için gerekli prim günü ve sigorta süresini doldurmasına rağmen yaş sınırına takılıp emeklilik için bekleyenlerin sayısı 800 bin kişiye ulaşmış durumda.

emeklilik

Emeklilikte yaşa takılanlar seslerini duyurmak için platform, dernek gibi sivil toplum örgütleri kurdu. TBMM önünde gösteri bile yaptılar. Sosyal medyada da oldukça etkinler.

GERÇEKLER ÇOK FARKLI

Zaman zaman emeklilik için gün bekleyenleri heyecanlandıran haberler çıkıyor. Örneğin yakın zamanda emeklilik bekleyenlerin, daha düşük emekli maaşına razı olmaları halinde erken emekli olabileceklerine dair haberler yayımlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı net bir şekilde bu haberleri yalanladı. Hemen ardından emekli olma yaşının 53’e çekileceği ve binlerce kişinin bu sayede erkenden emekli olabileceği öne sürüldü. Ekonomi yönetimi, sosyal güvenlik sistemini felç edebilecek bu haberleri de kesin bir dille yalanladı. Mevcut ekonomik koşullar ve bütçe dengeleri düşünüldüğünde erken emeklilik konusunun hükümet açısından çok da mümkün olmadığı ortada. Dolayısıyla yaş sınırına takılanlar açısından haberler pek de iç açıcı değil…

BİR YOL VAR…

Peki, emekli olma hayali kuran binlerce kişiyi yakından ilgilendiren ‘yaş sınırı’ konusunun çözülmesi mümkün mü?

Elbette mümkün. Ama bunun çözümü emekli maaşının düşürülmesi veya yaş sınırının 65’ten 53’e çekilmesi değil. Benim şahsi önerim, yaş şartı yüzünden çalışmak zorunda kalan kişilerin her fazla prim günü için yaş şartının düşürülmesi…

Örneğin; 25 yıl ve 5675 günü doldurmuş olmasına rağmen 50 yaşında olan ve 54 yaşını doldurmadığı için emekli olamayan bir erkek, başka bir geliri yoksa mecburen 4 yıl daha çalışacak. Bu çalışan fazladan çalıştığı için prim gün sayısına her gün yeni günler eklenecek.

Emeklilik hayali kuran bu beyefendi, bu sürede 720 gün çalışması halinde prim günü 6395 güne ulaşacak. Bu formülle fazladan çalışılan 720 günün yarısı yaş şartından düşülebilir ve böylece bu kişinin emeklilik yaşı 54’den 53’e düşürülebilir.

Böylece hem erken emekli olma imkânı sağlanır, hem de kayıt içinde kalarak çalışma miktarı artar. Hem vatandaş kazanacak hem de devlet… Daha fazla prim günü ile daha erken emekli olma formülü müjde bekleyenler için bir çıkış yolu olabilir… / Ersin Umdu – Millet

 

http://www.muhasebenetwork.com/yastan-kaybedenler-ne-yapacak.html

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir