2015-2017 yıllarına ilişkin Orta Vadeli Program’a göre, yurt içi tasarrufları artırmak amacıyla uluslararası yükümlülükler gözetilerek lüks veya ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları tespit edilerek caydırıcı vergilendirme yapılacak.
Maliye Bakanlığı yetkilileri, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yasanının 2 ve 4 sayılı listesinde yer alan ürünleri incelemeye başladıklarını belirterek, bunlar içinde lüks tüketime giren ürünlerle ilgili tedbir alınabileceğini söylediler.
Bunun içine hayvarın da kürkün de otomobilin de girebileceğine dikkat çeken yetkililer, tek yapılmayacak olanın üretim ve girdi maliyetleri ile ilgili bir artış olacağını söylediler. Otomobillerde geçen yılın başında tüketimi engellemek amacıyla yüksek oranlı ÖTV artışlarına gidilmişti.
2 VE 4 SAYILI LİSTE
ÖTV, akaryakıt, otomobil, parfüm, içki ve sigara gibi ürünlerin üretildiğinde ya da ithal edildiğinde alınan bir vergi türü. Bu verginin hangi mallardan alınacağına ilişkin dört liste var. 1 sayılı listede benzin, 2 sayılı listede otomobiller, 3 sayılı listede içki ve sigaralar, 4 sayılı listede de hayvar, güzellik malzemeleri, kürkler, cep telefonu, klima, çamaşır makinası, televizyon, elektrik süpürgesi, kıymetli taşlar gibi çeşitli ürünler yer alıyor. Orta Vadeli Program’da yer alan ‘ithalat yoğunluğu yüksek tüketim malları’ grubundan II ve IV sayılı listedeki malların anlaşılması gerektiği ifade edildi.
ÖZEL OLARAK 4 SAYILI LİSTE İNCELENİYOR
Maliye yetkilileri, özellikle 4 sayılı listeyle ilgili inceleme yapıldığını belirtirken, bu ürün gruplarının öncelikle ithalat yoğunluğunun inceleneceğini söylediler.
Bunun için Gümrük Tarifesi İstatistik Pozisyonu numarası üzerinden ithalat yoğunluklarına bakılacağını dile getiren yetkililer, ithalat yoğun olanlarla ilgili bir tedbir alınacağını kaydettiler.
Özel Tüketim Vergisi Yasası’na göre 4 sayılı listede yer alan ürünlerde sınır yüzde 25. Şu anda havyar, parfüm, kürk gibi ürünlerde ÖTV oranı yüzde 20. Çamaşır makinası, buzdolabı gibi ürünlerde yüzde 6,7 olarak uygulanıyor.
Cep telefonlarında yüzde 25 ÖTV oranı var, ancak ithal edilen telefonlardan sabit 120 lira alınıyor. Ancak beyaz eşya ile ilgili vergisel teşvik çalışması da var.
OTOMOBİLLERDE NE OLACAK?
Otomobillerde motor silindir hacmine göre ÖTV alınıyor. 1600 cm3 silindir hacmini geçmeyen otomobillerde yüzde 45, 1600 cm3 ile 2000 cm3 silindir hacmine sahip otomobillerde yüzde 90 ve 2000 cm3 silindir hacmini geçen otomobillerde de yüzde 145 olarak uygulanıyor.
Ancak son dönemde lüks markaların bile 1600 cm3 silindir hacminde otomobil ürettiğine dikkat çeken uzmanlar belki ara bir hacim vergilemesine de geçilebileceğini söylediler. Örneğin 1400 cm3 silindir hacminin yeni bir sınır olabileceği konuşulmaya başlandı.
İthal edilen bir ürüne ithal olduğu gerekçesiyle ek vergi getirilemiyor. Bu Dünya Ticaret Örgütü kurallarına aykırılık teşkil ediyor.