Seçim 2015’in soruları

Artık yavaş yavaş seçim sath-ı mailine giriliyor. Muhtemelen siyasi partilerin mutfaklarında hararetli çalışmalar var ya da öyle olduğunu ümit ediyoruz. Elbette bu çalışmaların en önemli ayağını, geniş kitleleri ilgilendiren çalışma hayatı, sosyal güvenlik ve sosyal politikalar oluşturacak. Bu çalışmalara katkıda bulunmak üzere, 2015 genel seçimlerinde seçmenden gelebilecek soruları şimdiden sormuş olalım:

secim_2015

Taşeronlaşmayı ne yapacaksınız?

* Artık garabet haline gelmiş devlette taşeron işçi uygulamasına son verecek ve 600 bin işçiyi kadroya geçirecek misiniz?

* Devlette bir türlü başarılamayan ‘eşit işe eşit ücret’ sloganının içini doldurabilecek misiniz?

* Atamalarda ve görevlendirmelerde bizden-sizden anlayışı yerine liyakati esas alacak ve bunun için bağlayıcı adımlar atacak mısınız?

* Asgari ücretten vergi alma garabetini kaldıracak mısınız?

* %82’si sosyal güvence ve dolayısıyla emeklilik hakkından mahrum olan tarım kesimi için çözümünüz var mı?

* Madenlerde taşeron sistemini kaldıracak mısınız?

Emekliden kesinti devam edecek mi?

* Emekli olduktan sonra çalışmak zorunda olan vatandaştan alınan sosyal güvenlik destek primini kaldıracak mısınız?

* Çalışmaya devam ettiği ve prim günü arttığı halde emekli aylığı düşen 8 milyon vatandaş için çözümünüz var mı?

* 2000 yılından sonra emekli olan SSK’lı ve Bağ-Kurlular’ın aylıkları sürekli eridi. Bunlar için intibak çalışması yapacak mısınız?

* Emekliye milli gelirden pay verecek misiniz?

* Vergiyi dolaylı olarak vatandaşın sırtından değil de gerçekten kazanandan ve doğrudan alacağınız bir reform yapacak mısınız?

* Asgari ücrete haciz yasağı getirecek misiniz?

İş güvenliğinde projeniz var mı?

* 17-18. yüzyıldaki vahşi sanayileşme dönemini andıran iş sağlığı ve güvenliği manzaramızı düzeltme adına somut projeleriniz var mı?

* Sıfıra doğru düşen sendikalaşma oranı konusunda yeni bir hamle başlatabilecek misiniz? Ekonomik ve sosyal konseye üye olmayan sendikalar için %3 olan baraj şartını, diğer sendikalar gibi %1’e çekecek misiniz?

* Aile sigortasını hayata geçirecek ve ailenin temel giderlerini garanti altına alacak mısınız?

* Önce askere gidip sonra çalışmaya başlayan erkeklere borçlanma yaptırdığınız gibi önce doğurup sonra çalışmaya başlayan annelere de doğum borçlanması yaptıracak mısınız?

Kes yapıştırla olmaz!

Soruları daha da uzatmak mümkün. Tabii sadece bu soruları ‘evet’ şeklinde cevaplamak yetmiyor. Muhalefet partilerine ayrıca “hangi kaynakla, nasıl yapacaksınız” soruları da mukadder olacaktır. Zira bu konuda seçmenin ikna olması gerekir.

Öte yandan iktidar partisinin vereceği ‘evet’ cevabı da seçmeni kesmeyecek. İktidara da “madem evet diyorsun, şimdiye kadar bunları neden gerçekleştirmedin” sorusu gelecektir. Özetle, önümüzde yine sosyal politikaların ön plana çıkacağı bir seçim maratonu var. Fakat partilerin seçmen karşısına “kes yapıştır” kolaycılığıyla değil ince işçilikle hazırlanmış projelerle çıkması gerekiyor. / Sadettin Orhan – Bugün

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir