Doğum yardımı yönetmeliği 23 Mayıs 2015 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 15 Mayıs 2015 tarihinden itibaren canlı doğan çocuklar için doğum yardımı yapılıyor. 15.05.12015 tarihinden önce doğan çocuklarda çocuk sayısına dahil ediliyor.
Evlat edinilen çocuklar için ödeme yapılmıyor, ancak bunlar ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde dikkate alınıyor. Doğum yardımı anne ve babanın Türk vatandaşı olması veya birisinin Türk vatandaşı olması durumunda yapılıyor. Ayrıca mavi kartlılara da doğum yardımı yapılıyor. Yurt dışında olan Türk vatandaşlarına da doğum yardımı yapılıyor. Bunun için çocuğun kimlik paylaşım sistemine kayıt ettirilmesi gerekiyor.
Başvurular nasıl yapılacak?
Başvuru şahsen, iadeli taahhüt posta veya kargo yolu ile yapılabilecek. Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlüklerine, sosyal hizmet merkezlerine, doğum yardımından yararlanacak kamu personeli ise çalıştığı kurumuna, yurt dışında büyükelçilik/konsolosluklara yapılacak.
Başvuru anne sağ ve Türk vatandaşı ise başvuru anne tarafından veya baba tarafından anne adına yapılacak. Annenin Türk vatandaşı olmaması veya ölmüş olması halinde başvuru Türk vatandaşı olan baba tarafından veya çocuğun kanuni temsilcisi tarafından yapılacak.
Doğum yardımının miktarı
Doğum yardımı birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü çocuk için 600 TL ödenecek. Ödemeler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın il müdürlüklerince yapılacak. Doğum yardımından hiçbir vergi kesintisi yapılmıyor. Ayrıca bu yardım haczedilemeyecek.
Doğum yardımı konusunda oluşabilecek itirazlar Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının il müdürlüklerine yapılacak. / Arif Temir
Kaynak: Muhasebe Network