02.12.2016 Gün ve 29906 Sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan 2016/03 Sayılı Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesine İlişkin Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu Tebliği
İlgiTebliğ ile; Türkiye’de faaliyet gösteren sanayici ihracatçı firmalar ile ticaret işiyle uğraşan ihracatçı firmaların, yurtdışında açılan şube, mağaza, showroom, ofis, depo ve reyon gibi işyerleri ile bu şirketlerin ortaklarınca yurtdışında kurulan şirketlerin kira giderleri ile reklam, tanıtım ve pazarlama giderlerinin bir kısmının Devletçe (Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan) nakdi olarak karşılanması imkanı getirilmiştir.
Devletçe verilecek nakdi yardımlara ilişkin bilgiler aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:
Tabloya göre, sanayici ihracatçılar bir yıl içinde 120.000.-Dolar kira yardımı ve 250.000.-Dolar reklam yardımı olmak üzere, devletten toplam 370.000.-Dolar hibe alabilir.
1- Firmalar kira desteğinden en fazla 4 (dört) yıl yararlandırılır.
2- Yardımlardan yararlanmak için Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlanması gerekir.
3- Reklam, tanıtım ve pazarlama giderlerine ilişkin yardımlar her ülke için ayrı ayrı verilir.
4- Yurtdışında kurulan şirketten dolayı yardım alınabilmesi için, Türkiye’deki şirket ortakları, yurtdışındaki şirketin en az %51 ‘ine sahip olmalıdır.
5- Yardımlardan yararlanmak isteyen firmaların, ödeme belgeleri ile yurt dışında düzenlenen diğer belgelerin, harcamanın yapıldığı ülkedeki Türk Konsoloslarına(Ticaret Müşaviri/Ataşesi/Bakanlık Temsilcisine) onaylattırılması şarttır.
6-Ticaret Müşaviri/Ataşesi/Bakanlık Temsilcisi hibelerden yararlanmak amacıyla başvuruda bulunan şirket ve İşbirliği Kuruluşlarının birimlerini ilk destek başvurusunda ve her destek yılı bitiminde bizzat yerinde tetkik etmek suretiyle inceler ve söz konusu birimde gerçekleştirilen faaliyetlerin Türk ürünlerinin pazarlanmasına yönelik olup olmadığına ve olumlu Türk malı imajına uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunur.
7- Destek başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için yurt dışı ödeme belgeleri ile yurt dışında düzenlenen kira kontratı gibi diğer belgeler, ödeme tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay içerisinde şirket tarafından Türk Konsoloslarına ibraz edilmelidir.
8- Destek başvurusu kapsamındaki ödeme belgeleri ile yurt dışında düzenlenen kira kontratı gibi diğer belgeler, firmalar tarafından üyesi oldukları İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğine ayrıca ibraz edilmelidir.
Zekeriya Aslan
Yeminli Mali Müşavir
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale yazılı veya elektronik ortamda kaynak göstermeden yayınlanamaz)