Yetim Aylığı Hk.

İKİ KIZ ÇOCUĞU,İKİSİ DE BEKAR, İKİSİ DE SİGORTALI ÇALIŞIYORLAR, İKİSİNİN DE BABALARI MEMUR EMEKLİSİ AMA; SADECE BİR TANESİ YETİM AYLIĞI ALACAK?

4/a veya 4/b kapsamında sigortalı çalışan ve bekar iki kadın. İkisinin de babaları Emekli Sandığı Emeklisi ve vefat etmişler. Bunlardan birisi babasından dolayı yetim aylığı alırken diğeri ise yetim aylığı alamayacak.
Neden mi?
Bunlardan birisinin babası 5434 Sayılı Kanun kapsamında çalışarak emekli olduğundan 5434 sayılı Kanunun 75. Maddesine göre yetim aylığı alacak kız çocuklarında emekli sandığı İştirakçisi olmadıkça ve buralardan yaşlılık veya gelir almadıkça evli olmadığı müddetçe veya evli olmakla birlikte boşanmış olanlarla veya dul kalan kız çocuklara diğer sosyal güvenlik kurumlarında çalışmama şartı aranmadığından babasının vefatı dolayısıyla kendisine aylık bağlanmıştır.
Diğer kız çocuğunun babası ise 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun yürürlük tarihinden sonra 5510 Sayılı Kanunun 4 Maddesinin C bendi uyarınca sigortalı sayıldığından bu sigortalının vefat halinde, Aynı kanunun 34. Maddesinin (b) fıkrasına göre 5510 Sayılı Kanun kapsamında çalıştığından dolayı kendisine babasından dolayı yetim aylığı bağlanmayacaktır

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir