Girişimcilerimiz ve KOBİlerimiz Ar-Ge ve inovasyon desteklerinden mutlaka yararlanmalılar.
KOSGEB’in başarılı başkanı Mustafa Kaplan bu bölümde Ar-Ge ve inovasyon vizyonlarını içeren uygulamalarını anlatıyor;
“KOSGEB; Türkiye’de inovasyon politikalarının desteklenmesi ve sahada uygulanması safhalarında üniversite-iş dünyası ve kamu işbirliğini pekiştirmek ve yönlendirmek ve bunlar arasındaki diyalogu geliştirerek güçlendirmeyi ilke edinmiştir.
Bunu teminen Teknoloji Geliştirme Merkezleri ve Ar-Ge ve İnovasyon İşbirliği Protokolleri vasıtasıyla, 20 yıldan fazla bir deneyim ile girişimciler ve KOBİ’lerin Ar-Ge ve inovasyona dayalı projelerini desteklemekte olup, 2010 Haziranından itibaren nitelik ve niceliği artırılmış destek programları ile yalnızca Ar-Ge ve inovasyon safh asını değil, bu tür faaliyetlerin ticarileşme boyutunu barındıran endüstriyel uygulama safh asını da destekleyen bir program uygulamaya başlamıştır.
Bu programla; bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip KOBİ ve girişimcilerin geliştirilmesi, teknolojik fikirlere sahip tekno-girişimcilerin desteklenmesi, KOBİ’lerde Ar-Ge bilincinin yaygınlaştırılması ve Ar- Ge kapasitesinin artırılması, mevcut Ar-Ge desteklerinin geliştirilmesi, inovatif faaliyetlerin desteklenmesi ve ar-ge ve inovasyon proje sonuçlarının ticarileştirilmesi ve endüstriyel uygulamasına yönelik destek mekanizmalarına olan ihtiyacın karşılanması amaçlanmaktadır.
Ar-Ge ve inovasyon programında, Ar-Ge veya inovasyon boyutlu projenin prototip safh ası desteklenmektedir. Bu kapsamdaki projesi KOSGEB kurullarınca uygun görülen KOBİ’lere, TEKMER’lerde ücretsiz işlik tahsis edilmekte, işlik tahsis edilmeyenler için kira desteği verilmektedir.
Projede yer alan makine-teçhizat, donanım, hammadde, yazılım ve hizmet alımı, danışmanlık, eğitim, tanıtım, yurtdışı kongre, konferans, fuar ziyaret ve teknolojik işbirliği ziyaret, test-analiz ve belgelendirme, sınai mülkiyet ve fikri mülkiyet hakları tescili, başlangıç sermayesi giderleri ile projede çalışan personel giderleri için 200 bin lirası geri ödemeli olmak üzere toplam 532 bin lira destek verilmektedir. Ar-ge veya inovasyon boyutlu projenin prototip safhasının başarıyla tamamlanmasının ardından, bu prototipin ticarileştirilmesi için ise Endüstriyel Uygulama Programı ile desteklenmektedir.
Bu program kapsamında da, KOSGEB kurullarınca uygun görülen KOBİ’lere; kira desteği, projede yer alan makine-teçhizat, donanım, sarf malzemesi, yazılım ve tasarım giderleri ile proje kapsamında yeni istihdam edilecek personel giderleri için 200 bin lirası geri ödemeli olmak üzere 468 bin lira destek verilmektedir.
Böylece Ar-Ge ve İnovason Programı’yla Endüstriyel Uygulama Programları’nda toplamda 1 milyon lira destek sağlanarak bu alanda KOSGEB olarak KOBİ’lerimize büyük bir yol arkadaşı oluyoruz.
Bugün, KOSGEB tarafından 116 üniversite ile işbirliği yapılarak, yalnızca ar-ge, inovasyon ve endüstriyel uygulama faaliyetlerini içeren projelere 2010 yılından bu yana toplamda yaklaşık 200 Milyon TL’den destek sağlanmıştır.
KOBİ’lerimizde yenilikçi kültürün yaygınlaştırılması teknoloji kullanımı ve ar-ge alt yapısı için kamu kurumları, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör arasındaki işbirliği de en üst düzeye çıkarılmalıdır.
Gerekli dönüşümü zamanında gerçekleştirerek hızla değişen dünyaya ayak uydurmalarına yardımcı olmak için KOBİ’lerimize Ar-Ge ve inovasyon konularında rehberlik etmemiz gerektiğinin bilincindeyiz.
Bu doğrultuda ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin sürükleyici gücü olan KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin geleceğe en iyi şekilde hazırlanması için bütün imkânlarımızı seferber etmeye hazırız.
Ülkemiz geleceğinin Ar-Ge ve inovasyonda olduğunun bilinciyle çalışmalarımıza artan oranlarda devam ediyor, aklında fikri ve girişim ruhu olan tüm vatandaşlarımız 81 ilimizdeki KOSGEB Hizmet Merkezi Müdürlüklerimize bekliyoruz.”
Kaplan’ı 81 ilimizde arkadaşlarıyla birlikte yoğun çabalarla uygulamaya koyuldukları “KOSGEB Ar-Ge ve İnovasyon Vizyonu”na yönelik anlattıkları bunlar… Girişimcilerimiz ve KOBİlerimiz Ar-Ge ve inovasyon desteklerinden mutlaka yararlanmalılar…
Sayın başkan ve çalışma arkadaşlarına kolaylıklar dilerken gerek KOSGEB’in gerekse TÜBİ- TAK’ın Ar-Ge ve inovasyon desteklerinin uygulama süreçlerinde girişimcilerin ve işletmelerin karşılaştıkları bazı aksaklıkların da giderilmesi gerekiyor. Yaşanılan aksaklıklara yönelik önerilerimi bir başka yazıda dile getireceğim…
Kaynak; Dünya / Hilmi Develi