Torba yasa sayesinde çalışan emekliler Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarından kurtuldu. SGK, emeklileri takipte. İşyeri olan emekliler bildirmezse borç çıkabilir.
İşyeri açıp ya da şirket ortağı olup bunu bildirmediği için borçla karşılaşan emekliler, torba yasa sayesinde bunları yapılandırdı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklileri yakından izliyor. İşyeri çalıştırıyorsanız ya da şirket ortağı olmuşsanız mutlaka bildirin, yoksa borç yüküyle karşılaşırsınız. Hatta borç çıkarılmış da olabilir. Emekli olup çalışmaya devam eden emeklilere Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kesintisi uygulanıyor. Emekli eğer bir işyerinde çalışıyorsa SGDP kesintisi işveren tarafından ödeniyor. Ancak emekli kendine ait bir işyeri açarsa ya da şirket ortağı olursa, yüzde 15 oranındaki kesinti emeklinin maaşından yapılıyor. Emeklilerin bir çoğu bu faaliyetlerini bildirmediği için SGK geriye doğru borç çıkarıyor. Torba yasa ile SGDP borcu olan emeklilere önemli bir imkan tanındı. 2 Şubat’a kadar başvuranlar faiz yükünden kurtularak borcunu yapılandırdı. Peşin ödemeyi seçenler 2 Mart’a kadar parasını yatırarak borcunu bitirdi. Taksitlendirmeyi seçenler de ilk taksiti 2 Mart’a kadar yatırdı.
FAİZ DE İŞLEYECEK
SGK, emeklilerin çalışıp çalışmadığını araştırmaya devam ediyor. Bu nedenle işyeri çalıştıran ya da şirket ortağı olan emeklilerin bunu bildirmesi önemli. Bildirim yapıldığında emekli maaşından yüzde 15 SGDP kesintisi başlıyor. Kesintiden kurtulmak için bildirimde bulunulmazsa ve SGK bunu tespit ederse, borçla karşılaşılıyor. Borca faiz de işliyor. Ayrıca kurulduğu halde işyeri faaliyete geçmese bile SGK’ya bildirim yapılması önem taşıyor.
KESİNTİ KALKABİLİR
Emeklilerin şikayetlerine neden olan SGDP kesintileriyle ilgili yeni düzenleme gündemde. Çalışma Bakanı Faruk Çelik, konuyu ele aldıklarını söylemişti. Edinilen bilgiye göre; destek primi ya belli bir yaşın üzerindekilere kaldırılacak ya da tüm emekliler için oranı azaltılacak.
Kaynak: Muhasebe Network