Doğum borçlanması, borçlanma yapıldıktan sonra iptal edilebilir mi?

Doğum borçlanması yaptıran ve borçlanma bedelini de SGK’ya ödeyen bundan vazgeçebilir mi? SGK sigortalının borçlanmanızı iptal ediyor mu? Bugün yazarı Saadettin Orhan ‘Doğum Borçlanması’nı yazdı;

dogum-borclanmasi-

Doğum borçlanmasına başvurdunuz, başvurunuz kabul edildi ve borçlanma bedelini SGK’ya ödediniz. Fakat sonra pişman oldunuz. Belki hatalı borçlanma yaptığınızı farkettiniz. Belki de borçlandığınız günler SSK’ya değil de Bağ-Kur’a sayıldı. Telaş etmenize gerek yok zira borçlanmanızı iptal ettirebiliyorsunuz.

ÖDENEN TUTAR İADE EDİLİYOR
İster doğum borçlanması isterse diğer borçlanma (askerlik, staj vb.) türlerinde olsun, borçlanma yapıldıktan sonra aylık bağlanmadığı sürece borçlanmadan vazgeçebiliyorsunuz. Borçlanma için ödediğini tutar, faiz uygulanmaksızın iade ediliyor. Fakat aylık bağlanmışsa yani resmen emekli olmuşsanız, artık vazgeçme hakkınız yok. Aylık bağlanmadığı sürece, borçlanmanın üzerinden ne kadar süre geçerse geçsin, işlemi iptal ettirebiliyorsunuz. Özellikle hatalı borçlanma yapanlar için bu imkan oldukça önemli.

YAZILI BAŞVURU GEREKİYOR
Borçlandığınız tutarın iade edilebilmesi için SGK’ya yazılı olarak başvurmanız gerekiyor. Başvuruyu bizzat kendiniz yapabileceğiniz gibi posta yoluyla veya vekaletle de yapabilirsiniz. İptal ve iade için borçlanma işleminin yapıldığı SGK müdürlüğüne başvurmanız, işlemin hızlı sonuçlanması açısından yerinde olacaktır.

SSK’DAN BORÇLANABİLİRSİNİZ
Soru: Sadettin Bey, 2010 yılında isteğe bağlı prim öderken SGK’ya doğum borçlanması ödedim. Fakat SSK’dan emekli olmak istiyorum ve 2012/ Ocak ayından beri SSK’lı olarak bir işyerinde çalışıyorum. Oysa ödediğim doğum borçlanması Bağ-Kur’a sayılıyormuş. Bu konuda ne yapmam lazım? Tekrar borçlanma yapabilir miyim?

Sezen C. Cevap: Değerli okurum, henüz emekli olmadığınıza göre 2010′da yaptığınız borçlanmanın iptal edilmesi için SGK’ya dilekçe verebilirsiniz. SGK borçlanmanızı iptal eder ve ödediğiniz parayı faizsiz olarak size iade eder. İade işleminden sonra tekrar borçlanma yaparsanız, şuan SSK (4/a) kapsamında olduğunuz için borçlanacağınız günler de SSK’ya sayılacaktır.

SADECE PRİM GÜNÜ ARTAR
Soru: Sadettin Bey, eşim 12.10.1975 doğumlu. İlk olarak 1995-1996 yıllarında 14 ay kadar SSK’lı çalışmış. Evlendikten sonra çalışması olmadı ve şu an sigortası yok. Birisi 2001 ve diğer 2006 yıllarında olmak üzere iki doğum yaptı. Bu doğumları borçlanabilir mi? Emeklilik şartları doğum borçlanması yapması veya yapmaması durumuna göre
nasıl değişir?

Sefa M. Cevap: Değerli okurum, eşinizin doğumları sigorta başlangıcından sonra olduğu için her iki doğumu borçlanabilir ve 48 ay (1440 gün) ilave prim günü kazanmış olur. Doğum borçlanması eşinizin emeklilik tarihini ve yaşını değiştirmez,
sadece prim gününü artırır.

Eşinizin tam işe giriş tarihini belirtmemişsiniz. Eğer eşiniz 23 Mayıs 1995 ve öncesinde sigortalı olduysa 51 yaşında ve 5750 günle emekli olur. 23 Mayıs 1995’ten sonra işe başladıysa 52 yaşında ve 5825 günle emekli olur. Ayrıca 3600 günü doldurup 58 yaşında da emekli olabilir.

ANNENİZ İÇİN MÜMKÜN DEĞİL
Soru: Sadettin Bey, annem için doğum borçlanması yapacağız. Kardeşim 1986, ben 1983 doğumluyum. Annemin ilk sigorta girişi ise 1989. Annem doğum borçlanması yapabilir mi? Yapabilirse emeklilik tarihi erkene çekilir mi? Selim B.

Cevap: Değerli okurum, annenizin işe giriş tarihi her iki doğumdan da sonra olduğu için borçlanma yapması mümkün değil. Doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce herhangi bir şekilde sosyal güvenlik sistemine giriş yapmış olmak gerekiyor.

Kaynak: Muhasebe Network

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir