Doğurmasan da borçlanabilirsin

Doğum borçlanması uygulaması 2008 yılında başladı. Buna göre önce çalışmaya başlayıp sonra doğum yapan annelere her çocuk için iki yıl borçlanma hakkı verildi. Son torba kanunla borçlanılacak çocuk sayısı ikiden üçe çıkarılırken, SSK’lı annelerin dışındaki (memur, Bağ-Kur, tarım SSK, banka çalışanı) anneler de kapsama alındı. Bu arada 2008 yılından beri gerek mail yoluyla gerek katıldığımız TV programlarında, doğum yapmamış yani çocuk sahibi olamamış bayanlardan bir serzeniş iletiliyordu. Belki de haklı olarak “Doğum yapan bayanlara erken emeklilik var da bize neden hak tanınmıyor” diyorlardı.dogum-borclanmasi

Borçlanma var ama bir şartla…

SGK tarafından geçtiğimiz günlerde yayımlanan genelge ile doğum yapmamış veya çocuk sahibi olamamış bayanlara da doğum borçlanması hakkı verildi fakat evlat edinmek şartıyla! Yani kendisi doğum yapmamış fakat evlat edinmiş bayanlar da üç çocuğa kadar doğum borçlanması yapabilecekler. Evlat edindikleri her çocuk için iki yıla kadar borçlanma yapabilecekler. Yasanın tanıdığı bu hakkı vatandaş lehine yorumlayan SGK’yı tebrik ediyorum. Böylelikle bir nebze de olsa evlat edinme teşvik edilmiş ve doğum yapmamış bayanlar da teselli edilmiş olacaktır. Darısı, önce doğum yapmış sonra çalışmaya başlamış annelerin başına…

Emeklilik yaşınız değişmez

Soru: Sadettin Bey, eşim Ağustos 1993 yılında özel bir fabrikada işe başladı. 1997 yılında evlendik. 1998 yılında ilk çocuğumuz doğdu. Ancak sadece ücretli doğum izni kullandı. İkinci çocuğumuz 2004 yılında doğdu. Doğumla beraber eşim işten ayrıldı. Bir daha çalışmadı. Yaptığımız sorgulamalarda eşimin 3610 gün sigortalılık süresi çıkıyor. Bu durumda benim anladığım kadarıyla ilk çocuk için doğum borçlanması yapamıyoruz. İkinci için borçlanma yapabilir miyiz? Yaparsak emekliliğe bir faydası olur mu? Sezgin D.

Cevap: Değerli okurum, sizin de öğrendiğiniz gibi ilk doğumdan sonra eşiniz zaten çalıştığı yani prim günü boşluğu bulunmadığı için borçlanma yapamaz. Fakat ikinci doğumu borçlanabilir ve 720 gün (iki yıl) ilave prim günü kazanmış olur. Ancak bu borçlanma eşinizin emeklilik yaşını değiştirmez. Eşiniz 23 Mayıs 1993’ten önce sigortalı olduysa 49 yaş ve 5600 gün, bu tarihten sonra başladıysa 50 yaş ve 5675 günle emekli olur ya da hiç borçlanma yapmadan, 58 yaşını bekleyerek mevcut 3600 gün ile emekli olabilir.

54 yaşı bekleyeceksiniz

Soru: Sadettin Bey, ben 24.04.1978 doğumluyum ve 01.09.1997 tarihinde sigortalı işe başladım. O tarihten bugüne prim boşluğum yok. Bu şartlarda ben 50 yaşında yaşlılıktan emekli olabiliyor muyum yoksa 54 yaşımı beklemem mi gerekli? Gülsen N.

Cevap: Değerli okurum, sigorta giriş tarihinize göre 54 yaşınızda 5975 günü doldurarak emekli olacaksınız. Yaştan emeklilik ise 50 değil 58 yaşınızda mümkündür. Emeklilik için 5975 günü tamamlayamaz ve 3600 günle emekli olmak isterseniz 58 yaşınızı beklersiniz. Fakat siz zaten prim gününüzü fazlasıyla doldurmuşsunuz. Dolayısıyla 54 yaşınızı tamamladığınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Sadettin ORHAN

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/dogurmasan-da-borclanabilirsin-yazisi-1404936

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir