Temizlikçinin ve bakıcının tedavisini ev sahibi karşılıyor

Yatılı temizlikçiler, yaşlı ve hasta bakanlar kendi kusurları dışında hastalanırsa, bu kişilerin iki haftalık tedavisi işverene ait.

temizlikci

Çalışma hayatının çok önemli bir bölümünü düzenleyen 4857 sayılı İş Kanunu bazı çalışan kesimlerini kapsamıyor. Bu kesim içerisinde belki de en kalabalık grup deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar. Pilot, hostes ve kabin amirleri için ayrı bir iş kanunu yok. Bu nedenle bu kişilerin iş ilişkileri ve hakları daha genel bir kanun olan Borçlar Kanunu uyarınca düzenleniyor.

YEMEK VE YATAK ZORUNLU

Borçlar Kanunu’na tabi olarak çalışan önemli bir kesim de yatılı temizlikçiler ve evlerde yaşlı ve hasta bakımı yapanlar. Bu kişiler de İş Kanunu’na değil, Borçlar Kanunu’na tabiler. İşverenle aynı ev içerisinde sürekli çalışan kişiler eğer kendi kusurları dışında hastalanır ve çalışamazlarsa işveren kendisine bağlı olarak en az bir yıl çalışmış işçinin iki hafta süreyle bakım ve tedavi masraflarını karşılamak durumunda. Bu süre işçinin kıdemi arttıkça artıyor. Ayrıca bu yardım kadın çalışanların gebeliği halinde de sağlanmak durumunda.

HOSTESLERİN DURUMU 

Borçlar Kanunu’nun 402. maddesinde aynı İş Kanunu’nda olduğu gibi fazla mesaiye karşılık hosteslerin ve bu kanuna tabi diğer çalışanların her bir saat fazla mesai için yüzde 50 artırılmış ücretlerini alacakları hükme bağlanmış durumda. Yani herhangi bir işçi ile hostes arasında fazla mesai konusunda bir farklılık bulunmuyor.

İzinleri kıdeme göre artmaz

İŞ Kanunu’na tabi işçilerin kıdemleri arttıkça yıllık izin hakları artıyor. Örneğin 1 yıl aynı işverene bağlı olarak çalışmış işçinin yıllık izin hakkı 14 günken, 5 yıl ve daha fazla çalışmış işçinin yıllık izin hakkı 20 gün. Fakat pilot ve hostesleri kapsayan Borçlar Kanunu’nda yıllık ücretli izin süresi kıdem arttıkça artmaz.  Bu kanunda yıllık izin 2 haftayla sınırlı olur.

aksam.com.tr

Bunları da sevebilirsiniz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir