Kasım 2014 Tarihinde Kabul Edilen 29166 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un Getirdiği Yeni Düzenleme verilen bilgilere göre ticari amaçlı e-mail, sms gibi ticari iletilerle ilgili düzenlemeleri içeriyor.
Kanun’da düzenlenen önemli konulardan biri, işletmelerin gönderdiği tanıtım amaçlı e-mail, sms gibi ticari iletilerle ilgili olduğu ve alıcıdan önceden izin alınmaksızın gönderilen ticari içerikli iletilerle (e-mail, sms gibi) ilgili dünyada tercih edilen iki tür düzenleme olduğu bildirildi.
Bunlardan birincisi, iletinin ilk gönderiminde mutlaka iletiyi reddetme imkanının verilmesi, ikincisi ise, daha ilk ileti gönderilmeden önce kişilerden izin alınması.
ABD’de daha çok birinci sistem kabul görürken, Avrupa Birliği’nde kabul gören sistem ise önceden izin alınması.
Türkiye’de düzenlenen Yeni Kanun’da da AB mevzuatına uyum sağlanmaya çalışılmış, bu kapsamda, Kanun’un 6. maddesinde yer alan düzenlemeye göre, ticari içerikli ileti gönderilerinde mutlaka önceden izin alınma zorunluluğu getirilmiştir. Ancak, esnaf ve tacirler bu kuralın dışında kalıyor.
Esnaf ya da tacirlere, işletmeler önceden izin almadan bu tür ticari içerikli iletiler gönderebilecekler.
Ancak, esnaf ya da tacir olunsa da olunmasa da, Kanuna göre, gönderilen ticari içerikli iletilerde gönderen kişi ya da kuruma ait telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri ve iletiyi alan kişinin iletiyi ret edebilmesi imkanının sağlanması gerekiyor. Ayrıca yeni düzenlemeye göre iletiyi gönderen kişi, ret bildiriminin, elektronik iletişim araçlarıyla kolay ve ücretsiz olarak iletilmesini sağlamakla ve gönderdiği iletide buna ilişkin gerekli bilgileri sunmakla yükümlü. Bunlarla birlikte ret talebinin göndericiye ulaşmasının ardından iletiyi gönderen kişi üç iş günü içinde alıcıya elektronik ileti göndermeyi durdurmak zorunda.
Bu zorunluluklara uymayanların, aynı Kanunda para cezasıyla cezalandırılması da öngörülüyor.
Kanuna göre, önceden izin almaksızın ticari içerikli ileti gönderilmesi halinde, gönderene bin Türk lirasından beş bin Türk lirasına kadar idari para cezası kesilecek. Üstelik, bir defada birden fazla kimseye önceden izin alınmadan ticari içerikli ileti (e-mail, sms gibi) gönderilmesi halinde, bu cezanın on katına kadar artırılarak uygulanması öngörülüyor