2015 yılı programı çalışma hayatında önemli düzenlemeler öngörülürken bunlardan başında doğuma bağlı faydalanılan izinleri içeriyor. Buna göre, doğum izinleri kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek. Uzaktan, yarı zamanlı çalışma gibi modeller geliştirilecek.
Çalışan anne adaylarına yönelik önemli düzenlemeler için düğmeye basılıyor. Türkiye’nin 2015 yılı planında sahip olunan genç nüfusun yarattığı demografik fırsat penceresinden azami derecede faydalanılması, toplam doğurganlık hızındaki düşüşlerin önlenerek üretken ve dinamik nüfus yapısının korunması, nüfusun yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu doğrultuda, gelecek yıl doğuma bağlı olarak faydalanılan analık, babalık, refakat izinleri ve ücretsiz izinler, kadınların istihdamını azaltmayacak şekilde iyileştirilecek.
İŞE DÖNÜŞE GARANTİ
Takvim’in haberine göre, doğuma bağlı izinlerde özel sektör ve kamu arasındaki farklılıklar mümkün olduğunca giderilmeye çalışılacak. Doğum sonrası işe dönüşlerin garanti altına alınması amacıyla hukuki düzenlemeler yapılacak. Ebeveynler için doğuma bağlı olarak uzaktan, kısmi veya yarı zamanlı çalışma gibi alternatif modeller geliştirilerek, kamu ve özel sektör çalışanlarına bu çalışma modellerinden faydalanma imkanı sunulacak. Okul saatlerinin çalışma saatleri ile uyumlu olmasını sağlamak üzere, velilerin talebi olması durumunda ve uygun bir ücret karşılığında etüt uygulaması gerçekleştirilecek. Özel sektör tarafından kurulacak kreş ve gündüz bakımevleri için sağlanan 5. bölge yatırım teşviklerinin uygulamadaki etkinliği araştırılacak, erken çocukluk dönemi bakım hizmetlerine erişimi artırabilecek alternatif modeller geliştirilecek.
77.3 MİLYONLUK TÜRKİYE
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; 2013 sonunda 76.7 milyon olan Türkiye nüfusunun bu yılın sonunda 77.3 milyona ulaşması bekleniyor. 2006 yılında 2.21 çocuk olan toplam doğurganlık hızı, 2013′te 2.07′ye geriledi.