Ömer ÖNDER- BUGÜN GAZETESİ
‘Azami süreyi geçemez’
Oysa bu yönetmeliğe göre servise gönderilen cihazların tamir süresi en çok 20 gün. Sadece ağır vasıta, otomobil ve iş makinelerinde bu süre 30 iş gününe çıkıyor. Yönetmelikte “Ürünlerin tamir süresi azami süreyi geçemez” ifadeleri yer alıyor. Ayrıca tamir süresi 10 günü geçtiğinde tüketiciye yedek ürün verilmesi gerekli.
Bedel iadesi istenebilir
Bilgi veren Tüketiciler Birliği Başkanı Hatice Saadet Kalyoncu, bu sürelere rağmen tüketicilerin oyalanarak haftalarca bekletildiğini ifade etti. Kalyoncu ayrıca, yönetmeliğe göre ürünün garanti süresi içinde tekrar arızalanması, tamir süresinin aşılması veya tamirinin mümkün olmadığı durumlarda da tüketicinin satıcıdan ürün bedelinin iadesini isteyebileceğini vurguladı. Yönetmelik “Satıcı, tüketicinin talebini
reddedemez” diyor.
Üretici de bilgi vermiyor
Kalyoncu, üretici firmaların, tüketiciye yedek ürün verilmesi gerektiğine dair bir bilgilendirme yapmadığını da dile getirdi. Kalyoncu, “Bu durum
vatandaşları mağdur ediyor” dedi.
Vatandaşın eli mahkum
Kalyoncu’ya göre günümüzde özellikle akıllı telefonların 20 iş günü serviste kalması kullanıcıyı tedirgin ediyor. Kalyoncu, “Ancak tüketicinin eli mahkum, başka çaresi yok” yorumunu yaptı.
Bülent Deniz: Şikayet edin
Süre aşımlarıyla ilgili olarak vatandaşa bu süreci takip etme önerisi yapan Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Bülent Deniz, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na dilekçe vererek, servis şikayet edilmeli” dedi. Deniz, bu durumda sorunların çok daha hızlı çözüldüğünü dile getirdi. Deniz ayrıca tüketicilere, 20 iş gününde tamir edilmeyen cihazla ilgili Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru tavsiyesinde de bulundu.