Sosyal Güvenlik Kurumu ve Gelir İdaresi Başkanlığı işbirliğiyle, 6552 Sayılı Kanun kapsamında bulunan borçların yeniden yapılandırılması ve diğer hususlar konulu “Torba Yasa Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.
Toplantıda konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan 6552 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler hakkında bilgi verdi.
Ev hizmetlerinde çalışan kadınlara, tüp bebek tedavisi gören çiftlere, doğum borçlanması yapanlara, gelir testi yaptırmayanlara ilişkin yapılan düzenlemelere değinen Başkan Gökalp İlhan, “Soma’ya ilişkin düzenleme ile hayatını kaybedenlerin SGK’ya olan borçları silindi ve emeklilik yaşı 50’ye indi” diye konuştu.
Gökalp İlhan, “Yapılandırma kapsamındaki borç asıllarınız ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden 10.09.2014’e kadar geçen süre için Yİ-ÜFE (Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarı ödemeniz halinde, bu borçlarınıza uygulanacak olan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir” dedi.
Yapılandırmanın hangi borçları kapsadığına dair açıklamada bulunan Gökalp İlhan, 30.04.2014’e kadar işlenen idari para cezaları, borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının yapılandırma kapsamına girdiğini söyledi.
Prim borçlarından dolayı sağlık hizmetlerinden faydalanamayanlar, borçlarını yapılandırılmaları halinde 60 günden fazla prim borçları bulunmamak kaydıyla borçlarının ilk taksitini ödemelerinden sonra eş ve çocukları ile birlikte sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlayacağını anlatan Gökalp İlhan, borçlarını yapılandıran işverenlerin borcu yoktur yazısı alabileceğini söyledi.
Gökalp İlhan, kişilerin bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerine uğramayacağını teşviklerden yararlanabileceğini ifade etti.
İdari para cezalarının yapılandırılarak yüzde ellisinin terkini imkanı konusuna da yer veren Gökalp İlhan, “30.04.2014 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin olup, 31.12.2014’e kadar tebliğ edildiği halde ödenmemiş olan idare para cezası asıllarının yüzde ellisi ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, idari para cezası asıllarının kalan yüzde ellisi ile idari para cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir” dedi.
Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Sevinç ise “Bu yasanın her maddesi geçmişte problem olarak çıkan konuları düzenledi. Şuan yapılandırmada problem yok.
Başvuru sayısı 36 binin üzerinde ve bu başvuruların yüzde sekseni sonlandırıldı” şeklinde konuştu.Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar da bu kanunla önemli iyileştirmeler yapılarak eski borçların yapılandırılacağını umduğunu söyledi.
Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz’ün sunumu ile devam eden toplantı, İşverenler Prim Daire Başkanı Ahmet Aras ile Bağımsız Çalışanlar Prim Daire Başkanı Tevfik Özcan’ın soruları yanıtlaması ile sona erdi.
Ankara Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantıya, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, Ankara Sosyal Güvenlik İl Müdürü İsmail Sevinç, Ankara Sanayi Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Yavuz Cabbar, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Teknik Hizmetler Kurul Başkan V. Mehmet Fethi Güven, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Okkalı katıldı.